Η επιτροπή LIBRE με το προσχέδιο της έκθεσης της δείχνει την σημερινή κυβέρνηση για τους δημοσιογράφους:""Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές και παράνομες παρακολουθήσεις""


 


 Το προσχέδιο της έκθεσης της επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ότι αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Η επιτροπή LIBE, η οποία είχε έρθει στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποιώντας σειρά επαφών για τις καταγγελίες περί κράτους Δικαίου αλλά και για κακούργημα των υποκλοπών υπογραμμίζει ότι ενώ είχε στείλει προσκλήσεις για συνάντηση, μεταξύ άλλων, στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αυτές δεν πραγματοποιήθηκαν.

Στο τελικό προσχέδιο της έκθεσης, 19 σελίδων, με ημερομηνία 11 Απριλίου, συνοψίζοντας τα συμπεράσματά της, η Επιτροπή δεν κρύβει την ανησυχία της για το γεγονός πως πολλοί δημοσιογράφοι στην Ελλάδα «αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές, λεκτικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς, παραβίαση του απορρήτου τους με spyware ή SLAPPs».

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα τονίζεται πως «η Ελλάδα διαθέτει ένα στέρεο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, μια ζωντανή κοινωνία των πολιτών και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», ωστόσο: «Εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Επίσης, αναφέρει ότι: «οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών υφίστανται τεράστια πίεση και ότι το δικαστικό σύστημα είναι εξαιρετικά αργό και αναποτελεσματικό, γεγονός που οδηγεί σε μια λογική ατιμωρησίας».

Φυσικά, δεν κρύβει «έκπληξή» της που «σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, δεν υπάρχει ακόμη ορατή πρόοδος στην αστυνομική έρευνα. Υπογραμμίζει ότι αυτό δημιουργεί ανατριχιαστικό αποτέλεσμα για άλλους δημοσιογράφους· επιμένουν ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και προτροπές οι αρχές να ζητήσουν βοήθεια από την Europol».

Επίσης, αναφερεται στην «συνεχιζόμενη παρενόχληση» της Ελένης Τουλουπάκη ενώ επισημαίνει πως η Επιτροπή ανησυχεί για «την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τον περιορισμό των εξουσιών, τις αδιαφανείς διαδικασίες διορισμών και την παρενόχληση και τον εκφοβισμό υπαλλήλων ανεξάρτητων δημόσιων φορέων όπως η Αρχή για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να βελτιώσει τη νομοθετική διαδικασία με την εισαγωγή πραγματικών και ουσιαστικών διαβουλεύσεων και να καταργήσει την αμφιλεγόμενη πρακτική της νομοθεσίας omnibus (σ.σ. πολυνομοσχέδια).

Για τη συνάντηση με Μενουδάκο και Ράμμο

Επίσης, η έκθεση αναφέρεται και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων, Κωνσταντίνο Μενουδάκο και με τον Πρόεδρο, Χρήστο Ράμμο και εκπροσώπους της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση: «Οι Πρόεδροι των δύο αρχών παρείχαν μία επισκόπηση των αρμοδιοτήτων τους στις αντίστοιχες αρχές, τις δραστηριότητές τους, τους περιορισμένους πόρους, τον μεγάλο αριθμό καταγγελιών πρέπει να αντιμετωπίζουν ως αρχές και έθεσαν πολλά ζητήματα που συνδέονται με τα όριά τους, τις αρμοδιότητες και τις αναγκαίες νομοθετικές τροποποιήσεις».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

ο μεγάλος αριθμός καταγγελιών που συνδέονται με το σκάνδαλο Predator και το λογισμικό υποκλοπών. Η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εξέδωσε τον Ιανουάριο σύμφωνα με την οποία η ΑΔΑΕ δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ελέγχους με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και την απειλή εγκληματικότητας. Η ΑΔΑΕ εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση θεωρώντας ότι η αρχή έχει αρμοδιότητα διεξαγωγής αυτών των ελέγχων, καθώς αποτελεί ανεξάρτητη αρχή από το σύνταγμα και τόνισε ότι θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους σε πλήρη έκταση.

– για τις υποκλοπές, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων αλλά και οι Πρόεδροι της Βουλής ενημερώθηκαν σχετικά. Όσον αφορά το σκάνδαλο Predator, οι δικαστικές αρχές που εργάστηκαν για την εγκληματική πλευρά ενημερώθηκαν για όλα τα ευρ
ήματα.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.