Οργή της Σερβίας για τη στάση της Ελλάδας ως προς την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την ΕΕ




 

Το «πράσινο φως» για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης άναψε η Επιτροπή των Υπουργών των χωρών που μετέχουν σε αυτό, κάνοντας αποδεκτό το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης της Πρίστινα.

Στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (24/4) 33 από τις 46 χώρες-μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του αιτήματος που κατέθεσε η Αλβανία για λογαριασμό του Κοσόβου.

Στον αντίποδα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Ισπανία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Σερβία, ενώ η Ελλάδα μαζί με τις Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σλοβακία, Μολδαβία και Ουκρανία κράτησαν ουδέτερη στάση.
Οργή στο Βελιγράδι

Στο μεταξύ, η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Σερβίας. Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, το οποίο θεωρεί επαρχία της Σερβίας.

Υπενθυμίζεται πως το Κόσοβο, το οποίο κατά πλειοψηφία κατοικείται από πολίτες αλβανικής καταγωγής αποσπάστηκε από τη Σερβία το 2008, έτος κατά το οποίο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του.

Έκτοτε, η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη, καθώς μόλις 96 από τις 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Στις χώρες που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά, η στάση της στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προκάλεσε την οργή της Σερβίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσις, μιλώντας στην RTS, δήλωσε απογοητευμένος από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Η Ελλάδα με εξέπληξε. Τον υπουργό από την Ελλάδα τίμησε στο σπίτι του ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς», είπε ο Ντάτσιτς χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς ακυρώνει την επίσκεψή της στην Ελλάδα όπου θα παρευρίσκονταν στο φόρουμ των Δελφών.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.