Γαλλία: Ο Ε. Μακρόν αποδοκιμάστηκε κατά την έναρξη της περιοδείας του για την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης

 

 


 Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες και κραυγές παραίτησης κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στην Αλσατία, την πρώτη από τις αναχωρήσεις του από το Παρίσι στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να επανασυνδεθεί με τους πολίτες μετά την κρίση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Στην πρώτη τους στάση, μια επίσκεψη σε μια εταιρεία κατασκευής ξύλου στην πόλη Muttersholtz, μια μονάδα χωροφυλακής έπρεπε να εκτοπίσει τους διαδηλωτές, καθώς η συγκέντρωση δεν είχε εγκριθεί. “Τους ζητάμε να αποσυρθούν. Τελευταία ειδοποίηση: θα χρησιμοποιήσουμε βία”, προειδοποίησαν οι χωροφύλακες, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Η συγκέντρωση δίπλα στην εταιρεία, που ονομαζόταν Mathis, μετακινήθηκε περίπου διακόσια μέτρα, κάτι που δεν απάλλαξε τον πρόεδρο από το μπουκάρισμα και τον θόρυβο των σφυριγμάτων και των τηγανιών. «Θέλαμε να τον δούμε, αλλά επειδή δεν ήθελε να μας ακούσει, κάναμε θόρυβο», είπε ένας από τους διαδηλωτές σε τηλεοπτικό κανάλι.

Ο Μακρόν επισκέφτηκε αυτή την εταιρεία για να ενημερωθεί για τη δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία εκτελεί διάφορες παραγγελίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, και να συνομιλήσει με κάποιους από τους υπαλλήλους της.

Ακόμη χειρότερη ήταν η υποδοχή του το απόγευμα στην πόλη Sélestat της Αλσατίας, όπου δεκάδες άνθρωποι τον υποδέχθηκαν στην κεντρική πλατεία με κραυγές «παραίτηση Μακρόν» και επιπλήξεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος, μετατρέποντας το περιζήτητο μαζικό μπάνιο σε αποδοκιμασίες.

«Είχα χειρότερες υποδοχές», ελαχιστοποίησε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος παρά τον θόρυβο συνομίλησε με κάποιους από τους πολίτες οι οποιοι συγκεντρώθηκαν στο Sélestat και προσπάθησε να δικαιολογήσει τα μέτρα του.

Ο πρόεδρος σχεδιάζει να συνεχίσει τις επιτόπιες επισκέψεις του σήμερα Πέμπτη, με ένα ταξίδι στο Hérault (νοτιοανατολικά) επικεντρωμένο σε εκπαιδευτικά θέματα.

Η επανεκβιομηχάνιση, η εκπαίδευση και η υγεία είναι μεταξύ των βασικών στόχων μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που επιδιώκει να πραγματοποιήσει ο Μακρόν με την κυβέρνησή του στο πλαίσιο ενός νέου «κοινωνικού συμφώνου» για να ηρεμήσει τα νερά μετά τις συνεχείς διαμαρτυρίες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, σύμφωνα με όσα είπε στο τηλεοπτική ομιλία τη Δευτέρα το βράδυ.

«Βρίσκεστε στο επίκεντρο μιας από τις μεγάλες φιλοδοξίες της χώρας της πράσινης επαναβιομηχάνισης», τόνισε σε παρέμβασή του ενώπιον των εργαζομένων της εταιρείας Mathis.

Σε ερωτήσεις ορισμένων δημοσιογράφων, ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (χωρίς άμεση ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση) ήταν «νόμιμος» και δεν απειλούσε τη δημοκρατία και επέμεινε σε αυτό που θεωρεί ότι οι διαμαρτυρίες είναι μάταιες. «Δεν θα είναι οι κατσαρόλες και τα τηγάνια που θα μας κάνουν να προχωρήσουμε», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Olivier Véran, δήλωσε σχετικά με τις διαμαρτυρίες που υποδέχθηκαν τον πρόεδρο ότι είναι «ουσιαστικό» τα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας να μπορούν να ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα και να συνομιλούν με τους πολίτες για «τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και αυτές που θα επέλθουν”.

Ο Βεράν, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, υπενθύμισε ότι ο Μακρόν έθεσε προθεσμία 100 ημερών για να ηρεμήσει τη χώρα ενώ ξεκίνησαν νέες απτές μεταρρυθμίσεις και ότι εντός αυτής της περιόδου πρέπει να «επιταχύνουν όλα τα έργα προτεραιότητας για τη χώρα».

Πηγή: EFE,ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.