Την αποχώρηση από το Δικαστήριο της Χάγης μελετά η Νότια Αφρική




 

Την λύση της αποχώρησης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μελετά πολύ σοβαρά η κυβέρνηση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Σίριλ Ραμαφόσα προκειμένου να αποφύγει τον Αύγουστο το ενδεχόμενο να κληθεί να συλλάβει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν θα πραγματοποιηθεί στη χώρα του η σύνοδος κορυφής των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική).

Ήδη το κυβερνών κόμμα «Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο» (ANC) της Νοτίου Αφρικής ζήτησε από την κυβέρνηση να αποχωρήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), περίπου έναν μήνα αφότου το τελευταίο εξέδωσε ένα πρωτοφανές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Προέδρου Πούτιν με προσχηματική δικαιολογία του  «εκτοπισμού» παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.
Νότια Αφρική: Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα δεν παραιτείται | ΑΘΗΝΑ 9,84

Το ενδεχόμενο αυτό συζήτησαν απόψε ο Πρόεδρος Ραμαφόζα και ο Πρόεδρος της Φιλανδίας Σαούλι Νιινίστιο που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πρετόρια. Δεδομένου του γεγονότος πως είναι υποχρεωτική η εκτέλεση των αποφάσεων του ΔΠΔ για τις δεκάδες χώρες που έχουν υπογράψει το Καταστατικό ίδρυσής του, ο Ραμαφόσα δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα «αποφάσισε ότι είναι συνετό για τη Νότια Αφρική να αποχωρήσει από το ΔΠΔ».

 «Συνεχίζουμε να μελετάμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», δήλωσε ο Ραμαφόζα, προσθέτοντας: «Μόλις πάρουμε την απόφαση, θα την κοινοποιήσουμε αμέσως» αλλά λίγα λεπτά μετά ξεκαθάρισε τις προθέσεις του τονίζοντας:

    Η χώρα παίρνει τη συνετή απόφαση να αποσυρθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξαιτίας του τρόπου που αυτό χειρίζεται τα προβλήματα.

 Η Νότιος Αφρική είχε ήδη θελήσει να αποχωρήσει από το ΔΠΔ το 2016, μετά την επίσκεψη του πρώην προέδρου του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ. Η Πρετόρια είχε αρνηθεί τότε να τον συλλάβει, μολονότι είχε επίσης εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του από το ΔΠΔ. Τότε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής θεώρησε ότι η αποχώρηση από το ΔΠΔ είναι αντισυνταγματική και η χώρα συνέχισε να τηρεί τους όρους του Καταστατικού της Ρώμης.

Ένας από τους τρόπους για την Νότιο Αφρική, εάν δε θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με την Ρωσία, είναι η άμεση αποχώρηση από το ΔΠΔ. Ωστόσο, για να γίνει αυτό απαιτείται απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας, στο οποίο την πλειοψηφία έχει το κυβερνών κόμμα «Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο» (ANC).

Η προκαταρκτική συζήτηση που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο για το ζήτημα αυτό έδειξε ότι η πλειοψηφία των μελών του κόμματος θεωρεί την αποχώρηση από το ΔΠΔ λογική απόφαση. Σύμφωνα με Νοτιοαφρικανούς πολιτικούς αναλυτές στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει καμία έκπληξη, καθώς εδώ και ένα χρόνο η Νότια Αφρική δεν καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι θα ήθελε να τηρήσει ουδέτερη στάση στη σύγκρουση. Συνεπώς, η προσπάθεια να αποφύγει την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης του ΔΠΔ είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενη.

Ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την σύνοδο κορυφής.

Στα τέλη Μαρτίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι απόφαση για συμμετοχή του Πούτιν προς το παρόν δεν υπάρχει. Τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των BRICS στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο πιο κοντά στο χρόνο διεξαγωγής της συνάντησης κορυφής

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.