Τρίζει η καρέκλα του Βέμπερ στην ηγεσία του ΕΛΚ μετά την έφοδο της αστυνομίας!!Έντονη η δυσαρέσκεια..


 


  Διάχυτη είναι η δυσαρέσκεια σε βάρος του Μάνφρεντ Βέμπερ εντός των «τειχών» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), μετά τη χθεσινή έφοδο της βελγικής αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες για υπόθεση διαφθοράς που «έσκασε» στην «αυλή» του αρχηγού του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν χθες, Τρίτη (4/4) αιφνιδιαστική επιδρομή στα κεντρικά του ΕΛΚ, από όπου κατάσχεσαν υπολογιστές και ζήτησαν έγγραφα που σχετίζονται με έρευνα για φερόμενη διαφθορά κατά την ευρωεκλογική εκστρατεία του 2019.

Μέλος του προσωπικού του ΕΛΚ που ήταν παρών κατά την επιδρομή είπε στο EURACTIV ότι «ό,τι ζήτησε η βελγική αστυνομία, δόθηκε».

 
Στο μικροσκόπιο των Αρχών ο συνεργάτης του Βέμπερ

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Μάριο Φόιγκτ, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της ψηφιακής εκστρατείας του ηγέτη του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ το 2019.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης, οι έρευνες επικεντρώνονται στην ανάθεση της σύμβασης για την ψηφιακή καμπάνια σε εταιρεία στη Θουριγγία της Γερμανίας, με τον Φόιγκτ να είναι ύποπτος για διαφθορά και δωροδοκία. Σημειώνεται ότι ο άλλοτε στενότατος συνεργάτης του Βέμπερ είναι τώρα αρχηγός του CDU στη Θουριγγία.

Οι έρευνες αποσκοπούν να απαντήσουν στο ερώτημα πόσο καιρό ο Φόιγκτ εργάστηκε για το ΕΛΚ και πόσα χρήματα θα μπορούσε να είχε λάβει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.


Η αμήχανη αντίδραση του ΕΛΚ

Από την πλευρά του, το ΕΛΚ προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας σε ανακοίνωσή του ότι επρόκειτο για μία «επίσκεψη», κάτι που προκάλεσε σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Εκπρόσωποι από τις βελγικές και γερμανικές αστυνομικές αρχές επισκέφτηκαν τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στις Βρυξέλλες […] η επίσκεψη συνδέεται με μια συνεχιζόμενη έρευνα στη Θουριγγία της Γερμανίας», ανέφερε το ΕΛΚ σε σύντομη δήλωση.

«Το κόμμα συνεργάζεται με πλήρη διαφάνεια με τις εμπλεκόμενες αρχές, παρέχοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες και τεκμηρίωση», πρόσθεσε.
«Ο Βέμπερ τον έφερε, ήταν προσωπική του επιλογή»

Αν και ο Φόιγκτ ήταν εξωτερικός σύμβουλος κατά τις εκλογές της ΕΕ του 2019, είχε στενούς δεσμούς με τον Βέμπερ, όπως μεταδίδει το EURACTIV.

«Ο Βέμπερ τον έφερε στην προεκλογική εκστρατεία, ήταν προσωπική του επιλογή», ​​είπε πηγή του ΕΛΚ από την ομάδα του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς το πράσινο φως του Φόιγκτ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ο Φόιγκτ έχει επίσης προσωπικούς δεσμούς με τον Udo Zolleis, τον σημερινό επικεφαλής στρατηγικής του ΕΛΚ και το δεξί χέρι του Βέμπερ.

«Ο Βέμπερ θα έχει πολιτικό κόστος εξαιτίας αυτής της ιστορίας», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ως ηγέτης του ΕΛΚ, ο Βέμπερ ήταν επιφυλακτικός όσον αφορά στο σκάνδαλο QatarGate που εμπλέκει σοσιαλιστές πολιτικούς.

Η πρότασή του στα μέλη του μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ήταν να υιοθετήσουν μια προσέγγιση «περιμένουμε και βλέπουμε», παρά τις εκκλήσεις για «επίθεση» κατά της σοσιαλιστικής ομάδας.

Σε αντίθεση με τον Βέμπερ, όμως, ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας δήλωσε δημόσια ότι το QatarGate ήταν «ένα σοσιαλιστικό πρόβλημα».
Αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τις επιλογές του Βέμπερ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του EURACTIV, η χθεσινή επιδρομή έβαλε το δικό της λιθαράκι στην ήδη αυξανόμενη δυσαρέσκεια στο ΕΛΚ γύρω από τον Βέμπερ και τις επιλογές του.

Η απογοήτευση είναι έντονη ειδικά για τα κεντροδεξιά κόμματα που έχουν εκλογές στον ορίζοντα, όπως η πολωνική αντιπροσωπεία που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το κόμμα PiS (ανήκει στην ευρωπαϊκή ομάδα ECR, «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές»).

Μια συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα στη Βαρσοβία και η πολωνική κεντροδεξιά είναι ήδη δυσαρεστημένη από την κίνηση του Βέμπερ να δημιουργήσει πολιτικές γέφυρες με το κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι (ανήκει επίσης στο ECR).

Τον Ιανουάριο, η EURACTIV ανέφερε ότι τα γερμανικά κεντροδεξιά κόμματα (CDU, CSU) στο Βερολίνο απέρριψαν κατηγορηματικά μια πιθανή συνεργασία μεταξύ του ECR και του ΕΛΚ.

Ενώ η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού περιλαμβάνει επίσης το αδελφό κόμμα του ΕΛΚ Forza Italia, οι θέσεις των άλλων ιταλικών κομμάτων συνασπισμού «είναι σε μεγάλο βαθμό ασυμβίβαστες με αυτές του ΕΛΚ», δήλωσε ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ομάδας του κόμματος CDU/CSU στη Bundestag, Jürgen Hardt.

«Δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω συνεργασία με τα άλλα κόμματα της ιταλικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρκεί που συνεργάζονται με ανοιχτά αντιευρωπαϊκές δυνάμεις όπως το γερμανικό AfD», είπε ο Hardt.
Στα «κάγκελα» ο Μπερλουσκόνι

Στη Ρώμη, η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εταίρος συνασπισμού της κυβέρνησης της Μελόνι, είναι επίσης στα «κάγκελα», αφότου ο Βέμπερ αποφάσισε να ακυρώσει μια κομματική συνάντηση στη Νάπολη αυτό το καλοκαίρι μετά την επίθεση του Μπερλουσκόνι στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.


Οι ψίθυροι στο ΕΛΚ

«Ψίθυροι» στο ΕΛΚ αναφέρουν ότι η χθεσινή επιδρομή μπορεί να βλάψει τα πιθανά σχέδια του Βέμπερ να διεκδικήσει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να δώσει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ένα σαφές πλεονέκτημα. 

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.