ΕΚΤ, Κομισιόν και τώρα το ΔΝΤ, τάσσεται υπέρ της λιτότητας στην Ευρώπη για την μείωση του πληθωρισμού

 

 


  Σε ένα αυστηρά περιοριστικό περιβάλλον θα κληθεί να κινηθεί η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, καθώς μετά την Κομισιόν και την ΕΚΤ υπερ της ιδέας της λιτότητας στην Ευρώπη για την μείωση του πληθωρισμού τάσσεται τώρα και το ΔΝΤ.

 Στην τακτική συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, κος Άλφρεντ Κάμερ τόνισε πολλές φορές, ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να ενισχύσει την περιοριστική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, στην προσπάθεια ταχύτερης μείωσης του πληθωρισμού.

Αναφέρθηκε αρχικά, στην ανάγκη της απόσυρσης όλων των μέτρων στήριξης με εξαίρεση όσο είναι αυστηρά στοχευμένα στις περισσότερο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κάθε χώρας. Έκανε, όμως, και ένα βήμα παραπάνω, σημειώνοντας πως "σε αυτή την φάση, θα πρέπει να προσπαθήσουμε την μεγαλύτερη δυνατή δημοσιονομική προσαρμογή, για να αντιμετωπίσουμε την εμμονή του πληθωρισμού και ειδικά του πυρήνα του πληθωρισμού να παραμένει σε υψηλά επίπεδα" είπε. Η γενική αυτή οδηγία αφορά και την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην ομάδα των χωρών στις οποίες, παρότι ο γενικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, ο δομικός συνεχίζει να αυξάνεται.

Παραδέχθηκε, όμως, ότι το 2023, θα είναι μια χρονιά οικονομικής επιβράδυνσης για την Ευρώπη, αφού όπως είπε φέτος θα αποτυπωθούν στην ανάπτυξη οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ την κατάσταση θα επιβαρύνει και η συνεχής αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Καθησύχασε, όμως, την ανησυχία που εκφράζεται και από την Αθήνα για μια νέα έξαρση στις τιμές της ενέργειας μέσα στο 2023. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι για το χειμώνα 2022-2203, αποφεύχθηκε η στασιμότητα στην Ευρωπαϊκή ανάπτυξη, λόγω της ταχείας προσαρμογής των κρατών της ΕΕ της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και λόγω… τύχης . Όπως είπε ο ήπιος χειμώνας που είχαμε φέτος, κράτησε την κατανάλωση αλλά και τις τιμές χαμηλά. Εκτίμησε επίσης, ότι και ο χειμώνας 2023 - 2024, δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Οικονομία. Τούτο με δεδομένο ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη έχει απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και έχει βρεί ήδη εναλλακτικούς προμηθευτές.
 Μόνιμα δημοσιονομικά αποθέματα

Κάλεσε επίσης τις χώρες της Ευρώπης να δημιουργήσουν δημοσιονομικά αποθέματα, ώστε να μπορούν να απορροφήσουν τις συνέπειες της τρέχουσας αλλά και τυχόν επόμενων κρίσεων.

Με την ευκαιρία, υπενθύμισε την πρόταση του ΔΝΤ για ένα κεντρικό δημοσιονομικό απόθεμα (κάτι σαν ένα μόνιμο Ταμείο Ανάπτυξης) που θα πρέπει να δημιουργήσει η ΕΕ, ώστε να έχει άμεση ανταπόκριση σε τυχόν μελλοντικές δημοσιονομικές κρίσεις. Τόνισε συγκεκριμένα ότι παρότι η πρόταση αυτή συναντά αντίστοιχες προτάσεις άλλων κρατών - μελών της ΕΕ (στις οποίες περιλαμβάνονται η Γαλλία και η Ελλάδα) δεν περιλήφθηκε στην πρόταση της Commission , για την αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων. Παρόλα αυτά όμως, σημείωσε ότι το Ταμείο υποστηρίζει την ιδέα να σχεδιάζεται ένα ειδικό για κάθε χώρα μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, στο οποίο εκτός από τους δημοσιονομικούς στόχους , θα υπάρχουν και πολιτικές που θα στηρίζουν την ανάπτυξη.
 Αναγκαία η Τραπεζική Ένωση

Τέλος, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις που είχαμε στο χρηματοπιστωτικό τομέα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικό. Όπως είπε, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αυστηρή εποπτεία και υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Τόνισε όμως, ότι θα πρέπει να γίνουν γρήγορα οι κατάλληλες κινήσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρωτίστως -όπως είπε- θα πρέπει να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό συμφωνία για την Τραπεζική Ένωση και την εγγύηση καταθέσεων ώστε το Ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, να οχυρωθεί ακόμη περισσότερο. 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.