Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τον Γ.Γ. του ΟΗΕ-ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ αρνήθηκε να σχολιάσει-...τον θεωρούσαν «υποχωρητικό» έναντι της Ρωσίας



 

 

 Νέες αποκαλύψεις από απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο έρχονται στη δημοσιότητα, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να φαίνεται πως θεωρούσε ως «πολύ πρόθυμο» τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να εξυπηρετήσει τα ρωσικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ertnews.gr, τα αρχεία δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθούσε στενά τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Μάλιστα, αρκετά έγγραφα περιγράφουν ιδιωτικές επικοινωνίες που αφορούν τον κ. Γκουτέρες και την αναπληρώτριά του, Αμίνα Μοχάμεντ. Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά απόρρητων εγγράφων που διέρρευσαν και από τα οποία οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος.

Παράλληλα, τα έγγραφα περιέχουν επισημάνσεις του Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και έναν αριθμό αφρικανών ηγετών. Ένα έγγραφο που διέρρευσε εστιάζει στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έγινε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο, μετά από φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Υποδηλώνει ότι ο κ. Γκουτέρες ήταν τόσο πρόθυμος να διατηρήσει τη συμφωνία που δεν θα δίσταζε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας. Οι ενέργειές του τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την αξιολόγηση, «υπονόμευαν τις ευρύτερες προσπάθειες να καταστεί η Μόσχα υπεύθυνη για τις ενέργειές της στην Ουκρανία».

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ενοχλήθηκαν από τον υπαινιγμό ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης του κόσμου ήταν μαλακός απέναντι στη Μόσχα.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, αρνούμενος να σχολιάσει τα έγγραφα που διέρρευσαν, δήλωσε ότι ο ΟΗΕ «καθοδηγείται από την ανάγκη να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του πολέμου στους φτωχότερους του κόσμου». «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την τιμή των τροφίμων», πρόσθεσε, «και να διασφαλίσουμε ότι τα λιπάσματα είναι προσβάσιμα στις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο».

Η Ρωσία έχει συχνά διαμαρτυρηθεί ότι οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων επηρεάζονται αρνητικά από τις διεθνείς κυρώσεις και έχει απειλήσει τουλάχιστον δύο φορές να αναστείλει τη συνεργασία της με την BSGI εάν δεν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της. Τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα δεν υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις, αλλά η Ρωσία λέει ότι αντιμετώπισε δυσκολίες. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ είναι σαφώς δυσαρεστημένοι με την ερμηνεία που δίνει η Αμερική στις προσπάθειες του κ. Γκουτέρες και λένε ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει καταστήσει σαφή την αντίθεσή του στον πόλεμο της Ρωσίας.

Ένα άλλο έγγραφο από τα μέσα Φεβρουαρίου περιγράφει μια ειλικρινή συζήτηση μεταξύ του κ. Γκουτέρες και της αναπληρώτριάς του, Αμίνα Μοχάμεντ. Σε αυτό, ο κ. Γκουτέρες εκφράζει «αποτροπιασμό» για την έκκληση της προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς την Ευρώπη να παράγει περισσότερα όπλα και πυρομαχικά ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Οι δύο τους μιλούν επίσης για την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των αφρικανών ηγετών. Η Αμίνα Μοχάμεντ λέει ότι ο πρόεδρος της Κένυας, William Ruto, είναι «αδίστακτος» και ότι «δεν τον εμπιστεύεται».

Είναι γνωστό ότι η Αμερική συγκαταλέγεται σε έναν αριθμό εθνών που κατασκοπεύουν συστηματικά τον ΟΗΕ – αλλά όταν τα προϊόντα αυτής της κατασκοπείας έρχονται στο φως, είναι εξαιρετικά ενοχλητικά και, για την κορυφαία διπλωμάτη του κόσμου, δυνητικά επιζήμια.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος των διαρροών. «Πρόκειται για μια σειρά επικίνδυνων διαρροών. Δεν ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος, δεν ξέρουμε γιατί. Και αξιολογούμε τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια, και αυτή τη στιγμή διεξάγεται επίσης ποινική έρευνα», δήλωσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Μπέλφαστ την Τετάρτη.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.