Σοκαρισμένη η ελληνική κοινωνία από την αποφυλάκιση του παιδεραστή του Ηρακλείου που είχε καταδικαστεί σε 401 χρόνια και εξέτισε 12,5


 


  Ο παιδεραστής του Ρεθύμνου αποφυλακίστηκε με τους εξής όρους: Να μη διαμένει και να μην επισκέπτεται τη νήσο Κρήτη, να δίνει το "παρών" δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα, να διαμένει σε περιοχή της Αττικής που έχει οριστεί, να μη συναναστρέφεται με ανήλικους χωρίς παρουσία ή τη συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια και να πηγαίνει για συνεδρία με ψυχίατρο μία φορά τον μήνα (με αυτό ασχολείται η υπηρεσία επιμελητών).

Πρόκειται για έναν άνθρωπο, προπονητή στο επάγγελμα, ο οποίος καταδικάστηκε σε πρώτο και δεύτερο βαθμό για τη σεκταριστική - αποτρόπαια πράξη της κατάχρησης σε ασέλγεια και απόπειρας κατάχρησης σε ασέλγεια σε βάρος 36 παιδιών! Πρόκειται δε για μια από τις χειρότερες υποθέσεις σε βάρος ανηλίκων που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια. Και κυρίως, επειδή προφανώς οι δικαστές λειτούργησαν βάσει νομικού καθεστώτος, όπως ίσχυε το 2011 και εν συνεχεία το 2019 με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως ειδικά για τα συγκεκριμένα εγκλήματα η πολιτεία θα πρέπει να αναζητήσει διαφορετική φόρμουλα έκτισης ποινών για όσους εγκληματούν σε βάρος παιδιών.
Παρέμβαση

Η υπόθεση πάντως προκάλεσε αντίδραση από τον Άρειο Πάγο καθώς ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε από την εισαγγελία Ναυπλίου το βούλευμα που του άνοιξε την πόρτα της φυλακής μετά από 12,5 χρόνια εγκλεισμού, προκειμένου να εξετάσει εάν είναι εμπεριστατωμένη η αιτιολογία του. Σε περίπτωση που ο κ. Ντογιάκος διαπιστώσει "κενά" στο σκεπτικό μπορεί να προχωρήσει σε αναίρεση του βουλεύματος.
Η καταδίκη


Για να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά: Ο προπονητής καταδικάστηκε το 2011 σε 401 έτη κάθειρξης, κατά συγχώνευση 202. Εξ αυτών με βάση όσα ίσχυαν τότε εκτιτέα είναι τα 25 χρόνια κάθειρξη, δηλαδή το ανώτατο όριο πρόσκαιρης κάθειρξης, εφόσον δεν προβλέπεται για το αδίκημα ή δεν έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη. Εν προκειμένου με βάση το νομικό καθεστώς, για τις πράξεις αυτές δεν χωρεί ισόβια κάθειρξη.

Με το νέο Ποινικό Κώδικα (ν. 4619/2019) που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ανώτατο όριο πρόσκαιρης κάθειρξης περιορίστηκε, για όλα τα αδικήματα, από τα 25 έτη στα 20. Με βάσει (και) αυτό και με δεδομένο ότι - χονδρικά- δικαίωμα αποφυλάκισης με βάση τα τότε ισχύοντα είχε κάθε κρατούμενος (πλην ισοβιτών) που έχει εκτίσει πραγματικά, δηλαδή χωρίς μεροκάματα, το 1/3 της ποινής του, το 2020 αποφυλακίστηκε με όρους.

Σημειώνεται ότι με βάση τον νόμο θα μπορούσε να αποφυλακιστεί στα 6,5 χρόνια, όμως αποφυλακίστηκε στα 9 χρόνια διότι οι δικαστές απέρριπταν τις αιτήσεις του! Το 2020 μετά από παραβίαση των περιοριστικών όρων, σύμφωνα με τις αρχές, επέστρεψε στις φυλακές για άλλα τρία χρόνια. Τώρα με βάση τις ισχύουσες διατάξεις αποφυλακίστηκε με τους εξής όρους: Να μην διαμένει και να μην επισκέπτεται τη νήσο Κρήτη, να δίνει το "παρών" δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα, να διαμένει σε περιοχή της Αττικής που έχει οριστεί, να μη συναναστρέφεται με ανήλικους χωρίς παρουσία ή τη συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια και να πηγαίνει για συνεδρία με ψυχίατρο μία φορά τον μήνα (με αυτό ασχολείται η υπηρεσία επιμελητών).

Έκτοτε ο τρόπος έκτισης των ποινών άλλαξε με τη ΝΔ να αυξάνει το όριο της πραγματικής έκτισης στα 3/5 και για αυτά τα αδικήματα. Προφανώς, περισσότερος χρόνος στις φυλακές. Το ερώτημα είναι όμως, αυτό αρκεί; 

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.