Η Κομισιόν «στριμώχνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη λίστα των 31 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης





Προ των ευθυνών της, φέρνει η Κομισιόν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσον αφορά τους τελικούς αποδέκτες των κονδυλίων ύψους 31 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Βάλντις Ντομπρόβσκις, απάντησε σε σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου της ευρωβουλής και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν εντός Απριλίου.

«Η Επιτροπή θα επιδιώξει να ευθυγραμμίσει το χρονοδιάγραμμα των επικαιροποιήσεων των κρατών μελών με τη διαδικασία υποβολής των εξαμηνιαίων εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων τους τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ντομπρόβσκις απαντώντας στον Παπαδημούλη.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε καταθέσει τη σχετική ερώτηση ορμώμενος από την έλλειψη διαβούλευσης του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και μετά τη δημοσιοποίηση από την Κομισιόν του Κανονισμού σχετικά με τους κανόνες δημοσιότητας των στοιχείων των τελικών αποδεκτών των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Έστω και τώρα, καλώ τον Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα στη δημοσιοποίηση του συνόλου των αποδεκτών των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης: Ποιοι και πόσα θα πάρουν; Τα 31 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η Ελλάδα δεν είναι προίκα του Μητσοτάκη και της ΝΔ, ανήκουν στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απάντηση Ντομπρόβσκις στον Παπαδημούλη

Σύμφωνα με το άρθρο 25α του τροποποιημένου κανονισμού για τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), τα κράτη μέλη δημιουργούν δημόσια διαθέσιμη πύλη στην οποία δημοσιεύουν δεδομένα σχετικά με τους 100 (τουλάχιστον) τελικούς αποδέκτες των υψηλότερων ποσών χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΜΑΑ. Ο τροποποιημένος κανονισμός ΜΑΑ δεν ορίζει σχετική προθεσμία αλλά θεσπίζει την υποχρέωση των κρατών μελών να επικαιροποιούν τα εν λόγω δεδομένα δύο φορές ετησίως.

Όπως αναφέρεται στις κατευθυντήριες γραμμές για τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του REPowerEU, η Επιτροπή θα επιδιώξει να ευθυγραμμίσει το χρονοδιάγραμμα των επικαιροποιήσεων των κρατών μελών με τη διαδικασία υποβολής των εξαμηνιαίων εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων τους τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα δρομολογήσει τον πρώτο γύρο συλλογής πληροφοριών τον Απρίλιο του 2023.

Η Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα δεδομένα που παρέχουν τα κράτη μέλη το συντομότερο δυνατόν και θα τα δημοσιεύσει στον πίνακα αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα. Τα δεδομένα θα τροφοδοτήσουν επίσης τον διαδραστικό χάρτη που ανέπτυξε η Επιτροπή σχετικά με τα έργα που υποστηρίζονται από τον ΜΑΑ.

documentonews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.