Με λαμπρότητα αναβίωσε το ταφικό έθιμο του Πόντου στα Σούρμενα - Μετρά 101 χρόνια Ιστορίας
Η περίοδος από την Ανάσταση μέχρι την Κυριακή του Θωμά είναι πολύ σημαντική για τον πολιτισμό των Ποντίων καθώς είναι αφιερωμένη στους αγαπημένους τους που έχουν φύγει από τη ζωή και γιορτάζουν με μοναδικό τρόπο το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, στους τάφους, πίνοντας και γλεντώντας.

Η κάμερα του Open βρέθηκε στα Σούρμενα, στην Ένωση των Ποντίων, μετά από τρία χρόνια πανδημίας αναβίωσε ξανά το ταφικό έθιμο, κατά το οποίο συγκεντρώθηκαν στα μνήματα.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωση Ποντίων Σούρμενων, Γιώργος Σαραφίδης: «Την Κυριακή του Θωμά μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας αυτό το έθιμο, το οποίο φέρανε από τον ιστορικό Πόντο και από την πρώτη χρονιά που βρέθηκαν εδώ πρόσφυγες τελούσανε και τελούμε και εμείς. Το έθιμό μας ξεκινάει την Κυριακή το πρωί με τη Θεία Λειτουργία από τον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης Σωτήρος. Ξεκινάμε από την εκκλησία και πάμε στο νεκροταφείο για το πρώτο τρισάγιο και συνεχίζουμε σε έναν έναν τάφο. Ο ιερέας κάνει τρισάγιο και έπειτα τσουγκρίζουμε τα αυγά, τα ποτήρια και αναφερόμαστε στους κεκοιμημένους. Είναι ημέρα χαράς και μνήμης.

Το έθιμο είναι από την αρχαιότητα και έχει περάσει στην χριστιανική πίστη μέχρι σήμερα. Φέτος είχαμε 101 χρόνια από την αναβίωση του εθίμου που είχε διακοπεί μόνο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πριν τρία χρόνια με την πανδημία».

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.