Le Monde: Η οργή εξαπλώνεται στους δρόμους της Ελλάδας για την τραγωδία στα Τέμπη


Για «οργή που ξεχειλίζει» κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε εκτενές δημοσίευμα που αναφέρεται στις μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη με αφορμή το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Η οργή εξαπλώνεται στην Ελλάδα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και πάλι στους δρόμους την Τετάρτη 8 Μαρτίου. Στην Αθήνα, τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το μεσημέρι, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη πόλη της χώρας, ήταν 15.000. Ορισμένοι ζητούν τώρα την παραίτηση της κυβέρνησης μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους», γράφει ειδικότερα η γαλλική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.

«Η χώρα βρίσκεται επίσης σχεδόν σε αδιέξοδο: καμία θαλάσσια σύνδεση δεν παρέχεται μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών και τα τρένα παραμένουν στον σταθμό για όγδοη συνεχόμενη ημέρα. Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες απείχαν από την εργασία τους για 24 ώρες μετά από κάλεσμα της κλαδικής συνομοσπονδίας, όπως και οι δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι γιατροί και οι οδηγοί λεωφορείων και μετρό, ενώ μαθητές συμμετείχαν σε πορείες» αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, με τη Le Monde να σημειώνει επίσης:

Παράλληλα, αναφέρεται πως πολλοί έλληνες εκφράζουν την πικρία τους για αυτό που θεωρούν ως παρακμή των δημόσιων υπηρεσιών μετά τα σχέδια λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές της Ελλάδας ώστε να βγάλουν τη χώρα από το δημοσιονομικό αδιέξοδο. «Η διαχείριση του ατυχήματος από τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρήθηκε ολέθρια από τους διαδηλωτές που ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησής του».


Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά και στο χρονικό του ατυχήματος αλλά και της κυβερνητικής διαχείρισης, αναφερόμενο στο αφήγημα περί «ανθρώπινου λάθους», το οποίο επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος θα προκηρύξει γενικές εκλογές την άνοιξη, διαβεβαίωνε λίγες ώρες μετά την καταστροφή ότι επρόκειτο για ”ένα τραγικό ανθρώπινο λάθος”. Ωστόσο, τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών υπενθύμισαν με οργή ότι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές τεχνικές βλάβες στη γραμμή αυτή πολύ πριν από την τραγωδία, χωρίς να εισακουστούν. Ενώ υποσχέθηκε αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, ο υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, παραδέχτηκε ότι το ατύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του «συστήματος τηλεδιοίκησης», αναφέρει ενδεικτικά η Le Monde, η οποία σημειώνει πως «η οργή στρέφεται και κατά της σιδηροδρομικής εταιρείας Hellenic Train, η οποία απάντησε στις κατηγορίες υπενθυμίζοντας ότι η ευθύνη για τη συντήρηση του δικτύου ανήκει στην ελληνική δημόσια εταιρεία ΟΣΕ».


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.