DW: Λιτανείες και προσευχές στη Νότια Γαλλία για να βρέξει παντού παραβρεχει εκτός απο εκει


DW: Λιτανείες και προσευχές στη Νότια Γαλλία για να βρέξει παντού παραβρεχει εκτός απο εκει

Οι αγρότες της νότιας Γαλλίας είναι απελπισμένοι με την ξηρασία. Στο Περπινιάν το Σάββατο οργανώθηκε λιτανεία λαϊκών και κληρικών με δεήσεις για να βρέξει επί τέλους, γράφει σε άρθρο της η Deutsche Welle.

Η λιτανεία στο Περπινιάν είχε ελάχιστη σχέση με τη παράδοση και την καλλιέργεια θρησκευτικών εθίμων, αλλά σίγουρα προκάλεσε εντυπώσεις. Για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια αγρότες και καθολικοί κληρικοί μαζεύτηκαν στην πόλη που βρίσκεται μόλις 30 χλμ. από τα γαλλο-ισπανικά σύνορα το περασμένο Σάββατο για να ζητήσουν από τον Άγιο Γκωντερίκ, τον προστάτη των αγροτών, να βρέξει στη περιοχή της Καταλονίας. τα αποθέματα υπόγειων υδάτων έχουν εξαντληθεί και η κυβέρνηση ανησυχεί.Άραγε υπάρχει κίνδυνος για ένα δεύτερο καλοκαίρι ξηρασίας;

Ο απολογισμός των βροχοπτώσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απελπιστικός. Από το 1959 που ξεκίνησε η καταγραφή των μετεωρολογικών φαινομένων δεν υπήρξε ποτέ στη Γαλλία τόσο μακρά περίοδος δίχως βροχή το χειμώνα, όπως ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France Στη νότια Γαλλία  εξακολουθεί να υφίσταται ξηρασία μεγαλύτερη του φυσιολογικού, σύμφωνα με τη Météo-France. 

Λόγω της έντονης λειψυδρίας στη νότια Γαλλία έχουν τεθεί ήθη σε ισχύ ορισμένοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση του ποτίσματος των κήπων και των αθλητικών σταδίων, το γέμισμα των πισινών και το πλύσιμο των αυτοκινήτων. Οι περιορισμοί αυτοί είναι πρωτοφανείς για αυτή την εποχή του χρόνου

Η πρωτοβουλία για τη λιτανεία στο Περπινιάν ξεκίνησε από τον οινοποιό Ζόρζ Πουί. «Βρέχει παντού στη Γαλλία, απλώς όχι εδώ», παραπονιέται. Όπως λέει ο πρώτος εφημέριος του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, αββάς Κριστόφ Λεφέβρ, η πομπή ξεκίνησε από τον καθεδρικό ναό και πέρασε από την ιστορική πύλη της πόλης μέχρι τον ποταμό Τετ. Οι άνθρωποι μετέφεραν μαζί τους τα λείψανα του προστάτη των αγροτών Γκωντερίκ. Οι 100 περίπου πιστοί που συμμετείχαν έκαναν στάση στη σχεδόν αποξηραμένη κοίτη του ποταμού. Η πομπή αποτελεί αναβίωση της παράδοσης των Βησιγότθων από τον Μεσαίωνα. 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.