Οι κληρονόμοι της αυτοκρατορικής οικογένειας του Οίκου των Χοεντσόλερν παραιτούνται από αξιώσεις κατά της Γερμανίας


Οι κληρονόμοι της γερμανικής αυτοκρατορικής οικογένειας του Οίκου των Χοεντσόλερν ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποσύρουν δύο προσφυγές κατά του γερμανικού ομοσπονδιακού κράτους και κατά κυβερνήσεων γερμανικών κρατιδίων, προσφυγές που είχαν σκοπό να λάβουν οι κληρονόμοι αποζημιώσεις για έργα τέχνης που κατασχέθηκαν στην ανατολική Γερμανία μετά το 1945.

Ο πρίγκιπας Γεώργιος Φρειδερίκος της Πρωσίας, επικεφαλής του Οίκου των Χοεντσόλερν, του Οίκου που σημάδεψε για μια χιλιετία την ιστορία της Γερμανίας, επιβεβαίωσε σήμερα την απόσυρση δύο προσφυγών από το διοικητικό δικαστήριο του Πότσνταμ, την πρωτεύουσα του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ από την επιστροφή περίπου 4.000 έργων τέχνης καθώς και από αποζημιώσεις», δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο.

Η δυναστεία, που εκθρονίστηκε επί Γουλιέλμου Β' μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρούσε ότι περιουσία της είχε απαλλοτριωθεί αδίκως στην ανατολική Γερμανία το 1949 από τους Σοβιετικούς σε αυτό που αργότερα θα γινόταν η κομμουνιστική Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, ενώ μια συμφωνία που υπογράφηκε το 1926 με το γερμανικό κράτος ρύθμιζε την διανομή της αυτοκρατορικής περιουσίας.

Σύμφωνα με έναν νόμο του 1994, όλοι οι άνθρωποι η ιδιοκτησία των οποίων απαλλοτριώθηκε από τη Σοβιετική Ένωση έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση αν «δεν υποστήριζαν το ναζιστικό καθεστώς».

Είναι ακριβώς αυτές οι πιθανές ναζιστικές γνωριμίες μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ που ώθησαν στην απόσυρση των προσφυγών, εξήγησε ο πρίγκιπας διάδοχος στην εφημερίδα Welt.

Είναι δικαιολογημένο, σύμφωνα με τον κληρονόμο, να «ασκεί κριτική στον Γουλιέλμο Γ΄» (1882-1951), πρώτο γιο του Γουλιέλμου Β', ακόμη κι αν «δεν αποδεικνύεται ξεκάθαρα» ότι παρείχε πλεονεκτήματα στους εθνικοσοσιαλιστές.

Εκείνος «επιδίωξε ξεκάθαρα να έρθει πιο κοντά στο ναζιστικό καθεστώς» και «συμβιβάστηκε με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό», που τον αποκλείει, σύμφωνα με τον απόγονό του, να είναι «εκφραστής της παράδοσης του οίκου μας».

Ο πρίγκιπας της Πρωσίας εξέφρασε τη λύπη του για προηγούμενες αγωγές κατά ιστορικών και δημοσιογράφων. «Θα υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την κριτική εργασία για την ιστορία της οικογένειάς μας», υπόσχεται.

Το διακύβευμα αυτής της δικαστικής διαμάχης ήταν μεγάλο: δικαίωμα διαμονής ιδίως στο διάσημο κάστρο Σετσίλιενχοφ στο Πότσνταμ, χιλιάδες έργα τέχνης και περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ ως αποζημίωση διεκδικούσε η οικογένεια του τελευταίου Κάιζερ.

Πέρα από τη νομική πτυχή, αυτή η υπόθεση ξύπνησε και μια σύγκρουση μνήμης γύρω από τη στάση των Χοεντσόλερν μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία. Και αυτό σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές στη χώρα υποστηρικτών μιας αποκατάστασης του πρωσικού παρελθόντος της Γερμανίας.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.