Ντόμινο κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών


Σε αναστολή διαπραγμάτευσης οδηγήθηκαν λίγη ώρα μετά το άνοιγμα των Χρηματιστηρίων η Credit Suisse, η Societe Generale, η Unicredit και Montei dei Paschi.

Προφανώς συνεχίζεται το ντόμινο στις αγορές που έχει ξεκινήσει από την ημέρα κήρυξης πτώχευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank. Ήταν αναπόφευκτο πως το ντόμινο αυτό θα επηρέαζε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο το μεσημέρι σημείωνε βουτιά 3,34%.

Σημειωτέων, πως η Credit Suisse στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνει απώλεια της τάξεως του 20%, με την τιμή της μετοχής της να φτάνει σε ιστορικό χαμηλό. Αυτός είναι ο λόγος που αρκετές μετοχές βρέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης στις ευρωπαϊκές αγορές.

Λίγο νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, έγινε γνωστό πως ο βασικός μέτοχος της Credit Suisse, που δεν είναι άλλος από τον σαουδαραβικό κολοσσό Saudi National Bank -ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης δεύτερης σε μέγεθος ελβετικής τράπεζας και ελέγχει το 9,9% του μετοχικού της κεφαλαίου-, απέκλεισε και επίσημα με παρέμβαση του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg την όποια σκέψη για περαιτέρω επένδυση στην Credit Suisse δια της αυξήσεως κεφαλαίου.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Credit Suisse απέκλεισε κάθε συζήτηση ως προς το ενδεχόμενο παροχής κρατικής στήριξης στην τράπεζα.

Σημειώνεται, ότι τουλάχιστον από το 2021, ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση, η οποία ξεκίνησε όταν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για ουσιώδεις αδυναμίες που παρουσίαζε η τράπεζα.

Στην ετήσια έκθεση της Credit Suisse που δημοσιεύτηκε μόλις χθες, Τρίτη 14 Μαρτίου, αποκαλύπτεται πως το 2021 και το 2022 ο εσωτερικός έλεγχος στον όμιλο για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση δεν ήταν αποτελεσματικός. Οι ουσιώδεις αδυναμίες που εντοπίστηκαν στην Credit Suisse αφορούν την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις.

zougla.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.