Ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Α.Αυγερινός διώκεται για ανακριβή δήλωση φορολογίας ..Πρόκειται για οφειλές του ""Ερρίκος Ντυνάν"" προς το δημόσιο



Ο εκλεκτός του Αδωνη Γεωργιάδη διώκεται επειδή κατέθεσε ανακριβή δήλωση φορολογίας για οφειλές του «Ερρίκος Ντυνάν» στο δημόσιο

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) Αντωνίου Αυγερινού, εκλεκτού του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη. Η δίωξη αφορά το αδίκημα της φοροδιαφυγής με τη μορφή της υποβολής ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σχετικά με οφειλές του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» (ΚΙΕΝ) προς το δημόσιο. Αν και η ποινική δίωξη έχει ασκηθεί από τον Δεκέμβριο του 2022, μέχρι σήμερα η υπόθεση δεν έχει ανατεθεί σε ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Οι οφειλές του ΚΙΕΝ προς το δημόσιο δεν δημιουργήθηκαν από τον Αντ. Αυγερινό αλλά επί των διοικήσεων της περιόδου Ανδρέα Μαρτίνη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Αυγερινού φέρεται να μην έχει προβεί σε καμία ενέργεια, ούτε σε διευθέτηση των οφειλών ούτε σε άσκηση ένδικων μέσων. Και τούτο παρότι είχε δεχτεί σχετικές εισηγήσεις ήδη από το 2020 ακόμη και για κατάθεση αγωγών αποζημίωσης.

ΚΕΦΟΜΕΠ ενημερώνει εισαγγελία για τα χρέη

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με οφειλές ύψους εκατομμυρίων ευρώ του ΚΙΕΝ. Πρόεδρος στο ΔΣ του κοινωφελούς ιδρύματος, που συστάθηκε το 1992 από τον ΕΕΣ, είναι ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ή πρόσωπο που επιλέγεται από τη γενική συνέλευση του ΕΕΣ. Ακολούθησε προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στη συνέχεια ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Αντ. Αυγερινού.

Η δίωξη αφορά το αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος της «φοροδιαφυγής με τη μορφή της υποβολής ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος όπου ο φόρος που αναλογεί σε καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει ανά διαχειριστική περίοδο το ποσό των 150.000 ευρώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, από το 2020 ο Αντ. Αυγερινός φέρεται να είχε δεχτεί έγγραφες εισηγήσεις για την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για τη διασπάθιση της περιουσίας του ΕΕΣ, η οποία δωρίστηκε στο ΚΙΕΝ με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Στις ίδιες εισηγήσεις γινόταν λόγος για κατάθεση αγωγής αποζημίωσης σχετικά με πράξεις και παραλείψεις όλων των αρμοδίων σε ό,τι αφορά τα χρέη που δημιουργήθηκαν, καθώς φέρονται να έχουν διαπραχτεί παραλείψεις ακόμη και από την πλευρά του δημοσίου.

Τρεις μήνες μετά την άσκηση ποινικής δίωξης η υπόθεση ακόμη δεν έχει ανατεθεί σε ανακριτή για την περαιτέρω ποινική διερεύνηση.

Ο εκλεκτός του Αδωνη Γεωργιάδη

Ο Αντ. Αυγερινός είναι πρόσωπο που συνδέεται από παλιά με τον Αδ. Γεωργιάδη. Ο νυν υπουργός Ανάπτυξης άλλωστε μιλώντας στο κανάλι Attica στις 24 Μαΐου 2017 είχε πλέξει το εγκώμιο του Αντ. Αυγερινού. «Ο κ. Αντώνης Αυγερινός είναι ένας άνθρωπος που εγώ τον έχω φέρει στο διοικητικό συμβούλιο, ήταν στενός μου συνεργάτης, αμέμπτου ηθικής και εκπληκτικών ικανοτήτων» είχε αναφέρει τότε, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών». Μάλιστα όταν ο Αδ. Γεωργιάδης ήταν υπουργός Υγείας ο Αντ. Αυγερινός είχε διοριστεί στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου, ενώ τον Φλεβάρη είχε παρευρεθεί στην κοπή της βασιλόπιτας του υπουργού Ανάπτυξης στο Μαρούσι.

Ερωτήματα για την παραμονή στο ΔΣ

Η δίωξη σε βάρος του Αντ. Αυγερινού δεν είναι και η μοναδική σε βάρος μέλους της τωρινής διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη ο γενικός γραμματέας του ΕΕΣ Γεώργιος Σκούμας. Η δίωξη αφορά το αδίκημα της αυτοδικίας εις βάρος περιουσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ασκήθηκε ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Παπάγου – Χολαργού του ΕΕΣ. Η δίκη του Γ. Σκούμα επρόκειτο να διεξαχθεί ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2023, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω ωραρίου.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους στο ΔΣ του ΕΕΣ τόσο ο Αντ. Αυγερινός όσο και ο Γ. Σκούμας μετά και τις ποινικές διώξεις με τις οποίες βαρύνονται. Και αυτό επειδή το άρθρο 7 του καταστατικού του Ερυθρού Σταυρού περί «απώλειας ιδιότητας του μέλους» ορίζει ρητά πότε αναστέλλεται η ιδιότητα μέλους του Ερυθρού Σταυρού. Οπως επισημαίνεται σε αυτό: «Μέλη του Ερυθρού Σταυρού στα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος που σχετίζεται με την περιουσία ή τις δραστηριότητες του ΕΕΣ ή κακουργήματος αναστέλλεται η ιδιότητά τους μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης επί της κατηγορίας που τα βαρύνει και σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης η αναστολή διαρκεί μέχρι ολοκλήρωσης της διαδικασίας».

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.