Στάση εργασίας κήρυξαν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ για τις 29/3!.Τι ζητούν..


 


 Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ προκηρύσσει Στάση Εργασίας την Τετάρτη 29-03-2023 από ώρα 11.00πμ έως την λήξη του ωραρίου και παράσταση διαμαρτυρίας, την ίδια ημέρα, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Αχαρνών 2) στις 12.00μμ και στο Υπ. Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37) στις 14.00μμ.

Ο έλεγχος των τροφίμων στην χώρα μας έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο. Οι κρατικές υπηρεσίες, που ασχολούνται με αυτόν, δυσκολεύονται σοβαρά πλέον να επιτελέσουν το έργο τους.

Αναφέρουμε τα εξής:

Ο ΕΦΕΤ εξακολουθεί να είναι τραγικά υποστελεχωμένος με καλυμμένες θέσεις μόλις 254 σε σύνολο 488 οργανικών θέσεων. Ενώ οι αποχωρήσεις τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τις 80, οι προσλήψεις τα τελευταία χρόνια είναι μηδενικές, η κινητικότητα έχει ανεπαρκή αποτελέσματα κάλυψης θέσεων και ο προγραμματισμός προσλήψεων για το έτος 2023 είναι μόνο 4 !!

Ο αριθμός επιθεωρητών σε σημαντικές Περιφερειακές Διευθύνσεις, οι οποίες είναι αρμόδιες για τον έλεγχο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων τροφίμων είναι ελάχιστος. Ενδεικτικά αναφέρονται αυτές της Πελοποννήσου (με 2 επιθεωρητές), του Βόρειου Αιγαίου (με 3 επιθεωρητές) και της Κρήτης (με 6 επιθεωρητές).

Η υποστελέχωση του φορέα επεκτείνεται και στις Διοικητικές Υπηρεσίες, γεγονός που υπονομεύει ακόμα περισσότερο το συνολικό έργο αλλά και οδηγεί σε περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας.


Σημαντικά αντικείμενα ή κομμάτια αυτών, όπως της Πληροφορικής υποστήριξης, της Τεχνικής υποστήριξης, της καθαριότητας, του τηλεφωνικού κέντρου κλπ δίνονται σε ιδιώτες ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη Τεχνικών Υπηρεσιών.

Από την ίδρυσή του ΕΦΕΤ (Ν.2741/2001) δεν έχουν ακόμα συσταθεί Περιφερειακές Διευθύνεις του ΕΦΕΤ σε 4 Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας (Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου).

Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΦΕΤ δε επαρκεί για την κάλυψη των πάγιων εξόδων λειτουργίας του και των αναγκών του ελεγκτικού έργου. Οριακά καλύπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ -ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η όποια λειτουργία του φορέα στηρίζεται αποκλειστικά στο φιλότιμο των εργαζόμενων του, οι οποίοι/ες βιώνουν από πλευράς μισθολογικών απολαβών (μείωση πάνω από 40% τα τελευταία χρόνια) και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων μια ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώθηκε κυρίως την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων και χειροτερεύει σήμερα με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, και τον πόλεμο. Όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και στην περίοδο της κρίσης και της πανδημίας, το αίσθημα ευθύνης των εργαζομένων είναι που έχει συμβάλλει στο να εξασφαλίζεται ένα επίπεδο ελέγχου των τροφίμων, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θέτουν οι διαχρονικές πολιτικές της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του φορέα.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η προώθηση από την ισχύουσα ευρωενωσιακή νομοθεσία (Καν (ΕΕ) 2017 /625, Κεφ ΙΙΙ) της παραχώρησης ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες, η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και μετατρέπει έναν ελεγκτικό μηχανισμό σε απλό παρατηρητή και σύμβουλο επιχειρήσεων.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι τα ίδια προβλήματα επισημαίνονται σε κάθε συζήτηση για τα αίτια της τραγωδίας στα ΤΕΜΠΗ. Οι πολιτικές απαξίωσης των δημόσιων φορέων και των εργαζομένων τους, η μείωση του προσωπικού, η έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού και εργαλείων είναι γεγονός εδώ και χρόνια σε όλους τους τομείς του δημοσίου καθώς και η τάση ιδιωτικοποίησης όλων των υπηρεσιών προς τους πολίτες (υγεία, παιδεία, ασφαλιστικό σύστημα, ασφάλεια τροφίμων κ.α.).

Οι θανατηφόρες συνέπειες των συστημάτων των σιδηροδρόμων που ποτέ δεν λειτούργησαν δεν εξομοιώνονται σε καμία περίπτωση με τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού του ΕΦΕΤ στη διενέργεια ελέγχων για την ασφάλεια των τροφίμων στην ελληνική αγορά, και είναι αυτοί ακριβώς οι έλεγχοι που προστατεύουν την υγεία των καταναλωτών και πρέπει να ενισχυθούν όπως και κάθε άλλη δημόσια υπηρεσία προς τους πολίτες.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ διεκδικούμε:

    Ενίσχυση Τώρα του Ελέγχου των Τροφίμων για Υγιεινά και Ασφαλή τρόφιμα με στόχο την προάσπιση της υγείας και των συμφερόντων του Λαού.
    Αυξήσεις στους μισθούς μας και επαναφορά όλων των οικονομικών απωλειών μας. Επαναχορήγηση του 13ου και του 14ου μισθού.
    Άμεση προκήρυξη για την πρόσληψη και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων στον ΕΦΕΤ. Όχι στην υποστελέχωση του ΕΦΕΤ.
    Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιτευχθεί άμεσα η λειτουργία όλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ. Να συσταθούν οι 4 Περιφερειακές Δ/νσεις Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου.

Όχι στις αυθαίρετες μετακινήσεις εργαζομένων και τις παράλληλες αναθέσεις καθηκόντων.

Επαρκής κρατική χρηματοδότηση του ΕΦΕΤ.

Πλήρη νομική υποστήριξη των εργαζομένων με νομοθετική ρύθμιση.

Χορήγηση αποζημίωσης για τις εντός έδρας μετακινήσεις και αύξηση της αποζημίωσης για τις εκτός έδρας μετακινήσεις.

Χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε κινδύνους βάσει των συνθηκών εργασίας τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους. Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλους τους χώρους Εργασίας. Πρόβλεψη μόνιμων θέσεων και πρόσληψη ιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας.

Υπογραφή ΣΣΕ

Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών Νόμων. Όχι στον Περιορισμό των συνδικαλιστικών Ελευθεριών.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.