Φωτοβολταϊκά: Στο 2% από 20% της έκτασης η αναγκαστική απαλλοτρίωση


 

 Η ΠΕΙΝΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΤΕΡΟ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ, ΒΕΒΑΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΙΠΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΤΥΠΟΥ ΣΕΡΒΑΪΒΟΡ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΠΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ...

ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ,,ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ , ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ,,,

ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΚΆΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΩΣ ΛΑΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ..ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ , ΑΛΛΆ ΣΚΗΝΙΚΑ,,ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΑΛΛΟΤΡΙΩΝ ΣΤΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

  Αντιδράσεις στη Βουλή για διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας που αφορά στη ΡΑΕ

Φωτιές άναψε στη Βουλή το άρθρο 163 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί μετονομασίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων για την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής από ΑΠΕ ή/και σταθμούς αποθήκευσης, οι οποίοι μαζί με τα συνοδευτικά έργα τους (δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευής υποσταθμών οδοποιίας) χαρακτηρίζονται ως δημόσιας ωφέλειας που εξυπηρετούν, εκτός των άλλων, τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και έχουν θετικές επιδράσεις πρωταρχικής σημασίας για το περιβάλλον.
Τα φωτοβολταϊκά

Στο ίδιο άρθρο περιλαμβάνεται και διάταξη σύμφωνα με την οποία «ο κάτοχος του σταθμού παραγωγής προβαίνει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του γηπέδου εγκατάστασης, εφόσον έχει εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο απόκτησης της νόμιμης χρήσης αυτού. Ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς η απαλλοτριωμένη έκταση δεν μπορεί να καταλαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) επί του συνολικού γηπέδου εγκατάστασης».

Προβλέπει, δηλαδή, ειδικές διατάξεις για τα φωτοβολταϊκά. Και σύμφωνα με αυτές όποιος έχει άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού ή οριστική πρόσφορα σύνδεσης με το δίκτυο (αν δεν απαιτείται άδεια εγκατάστασης) μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση μέχρι το 20% της έκτασης όπου πρόκειται να κατασκευάσει τον συγκεκριμένο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.
Αντιδράσεις

Η συγκεκριμένη προτεινόμενη διάταξη αν και ισχύει με νόμο από το καλοκαίρι (άρθρο 4 του ν. 4951/2022), εντούτοις προκάλεσε αντιδράσεις στη Βουλή.

Πρωταγωνιστής των αντιδράσεων ήταν μάλιστα ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Όπως τόνισε στη Βουλή απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπρόσωποι αγροτών κυρίως από τα Φάρσαλα εξέφρασαν την ανησυχία τους καθώς αγροτικές εκτάσεις τους συνορεύουν με άλλες που διαθέτουν φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ο κ. Σκρέκας απάντησε στον κ. Χαρακόπουλο πως μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ ίσχυε διάταξη που προέβλεπε την αναγκαστική απαλλοτρίωση της τάξης του 100% της έκτασης. Ο ίδιος σημείωσε ότι με το νόμο 4951/2022 μείωσε αυτό το ποσοστό στο 20%.

Δεσμεύτηκε δε για να φέρει νομοτεχνική βελτίωση του συγκεκριμένου άρθρου που θα περιορίζει τη δυνατότητα αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στο 2%.

Ο κ. Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.