Ειδική ομάδα παραπληροφόρησης και χειραγώγησης εκλογών στην Ελλάδα




Ειδική ομάδα παραπληροφόρησης και χειραγώγησης εκλογών στην Ελλάδα

Το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι ελεύθερες εκλογές σε όλο τον κόσμο όταν τα social media χρησιμοποιούνται ως όπλα, αναδεικνύει η συγκλονιστική αποκάλυψη μιας διεθνούς ομάδας δημοσιογράφων που κατάφερε να διεισδύσει στα άδυτα μιας ισραηλινής σπείρας η οποία δημιουργεί και χρησιμοποιεί χιλιάδες ψεύτικα προφίλ για να κατακλύσει το διαδίκτυο με περιεχόμενο και να επηρεάσει την έκβαση των εκλογών.

Πάντα κατά παραγγελία του εκάστοτε πελάτη και με αντίτιμο που κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες ως κάποια εκατομμύρια ευρώ, η ομάδα του Ταλ Χανάν, ο οποίος είναι γνωστός σε αυτούς τους κύκλους με το ψευδώνυμο «Χόρχε» και έχει δεσμούς με την Μοσάντ και το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, αναλαμβάνει να δημιουργήσει συγκεκριμένο κλίμα σε εκλογικές αναμετρήσεις, να δυσφημήσει πρόσωπα ή, αντίθετα, να ενισχύσει μέσω των social media το προφίλ των πελατών του.

Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος ο «Χόρχε» στους δημοσιογράφους, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι αφρικανικής χώρας και κατέγραψαν τα πάντα με κρυφή κάμερα, έχει αναλάβει να επηρεάσει το αποτέλεσμα 33 εκλογικών αναμετρήσεων και έχει επιτύχει σε 27 από αυτές. Το πιο ανατριχιαστικό, που μας αφορά άμεσα, είναι αυτό που είπε στους δημοσιογράφους για να τους εξηγήσει το μέγεθος της επιχείρησης τους: «Εμπλεκόμαστε σε μια εκλογική αναμέτρηση στην Αφρική. Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια στα Εμιράτα» είπε και πρόσθεσε πως έχει αναλάβει δύο «projects» στις ΗΠΑ που όμως δεν σχετίζονται άμεσα με τις εκλογές. 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, πελάτες της «Team Jorge» είναι μυστικές υπηρεσίες, πολιτικά κόμματα, ακόμα και ιδιώτες που αναζητούν τρόπους για να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη προς όφελος τους. 

Το εργαλείο που χρησιμοποιεί ο Ταλ Χανάν και οι συνεργάτες του είναι το Advanced Impact Media Solutions ή Aims, ένα software που έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί και να χρησιμοποιεί ψεύτικους λογαριασμούς στα social media. Δεν πρόκειται για ένα απλό εργαλείο που δημιουργεί bots τα οποία είναι εύκολο να διακρίνει ακόμη και ένας ερασιτέχνης χρήστης ότι είναι ψεύτικα. Μιλάμε για ένα διαδικτυακό πυρηνικό όπλο που δημιουργεί απολύτως πειστικούς ψεύτικους χρήστες. Κάθε ένας από αυτούς, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 30.000, έχει προφίλ σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες, email, λογαριασμό πιστωτικής κάρτας, ένα πλήρες βιογραφικό, φωτογραφίες που μοιάζουν απολύτως πραγματικές και την συνήθη δραστηριότητα που έχουν οι πραγματικοί χρήστες των social media. Αυτοί οι ψεύτικοι χρήστες διασπείρουν προπαγάνδα η οποία περνάει στους άλλους χρήστες ως η γνώμη ως η άποψη ενός απλού καθημερινού ανθρώπου.

Φυσικά τα bots δεν αρκούν από μόνα τους για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης και έτσι η «Team Jorge» χρησιμοποιεί και άλλες εξίσου βρώμικες αλλά πιο… παραδοσιακές μεθόδους. Έχει τις διασυνδέσεις με δημοσιογράφους που περνούν στα παραδοσιακά media το αφήγημα που θέλει να προωθήσει, το οποίο εν συνεχεία διαμοιράζεται στα social media από τους ψεύτικους χρήστες. Και χρησιμοποιεί κάθε είδους τέχνασμα για να δυσφημίσει τον στόχο της, όπως για παράδειγμα όταν έστειλε με το ταχυδρομείο ένα ερωτικό βοήθημα στην σύζυγο ενός πολιτικού για να την κάνει να πιστέψει ότι ο σύντροφος της έχει ερωμένη.

Οι διασυνδέσεις και το βιογραφικό του Ταλ Χανάν φέρνουν το Ισραήλ σε δύσκολη θέση, καθώς ο ίδιος όχι μόνο ήταν στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του αλλά και η ιστοσελίδα της ομάδας λειτουργεί με την αρωγή του υπουργείου Άμυνας.

Κατά τα λοιπά, ο Ταλ Χανάν και η ομάδα του έχουν συνεργαστεί με την διαβόητη πλέον Cambridge Analytica για «δουλειές» σε χώρες της Αφρικής. Αυτό που δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν οι δημοσιογράφοι είναι το πώς και αν προχώρησαν τελικά όλες οι επιχειρήσεις για της οποίες μίλησε ο «Χόρχε». Αυτό που κατάφεραν, ωστόσο, οι δημοσιογράφοι ήταν να συνδέσουν τους ψεύτικους λογαριασμούς στα social media με διαδικτυακές εκστρατείες σε 20 χώρες. Μεταξύ αυτών η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ελβετία, το Μεξικό, η Σενεγάλη, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Σήμερα ο Guardian αποκαλύπτει τη δράση ομάδας Ισραηλινών συμβούλων, της "Team Jorge", η οποία είχε επιδοθεί σε συντονισμένη χειραγώγηση εκλογικών διαδικασιών σε 30 χώρες.

»Μετά την αποκάλυψη για τη συνεργασία της Majoritas με τη ΝΔ το 2019 για τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος, σήμερα αποκαλύπτεται ότι και η "Team Jorge" διαθέτει ομάδα κρούσης στην Ελλάδα.

»Το κυβερνητικό σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ρίχνει βαριά τη σκιά του στη δημόσια ζωή. Η είσοδος της χώρας σε προεκλογική περίοδο κάνει ακόμα πιο άμεση την ανάγκη για εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να διερευνηθούν οι αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου στην πτυχή που αφορά στην χώρα μας. Καμιά σκοτεινή παρέμβαση δεν μπορεί να ακυρώσει την θέληση των Ελλήνων πολιτών για Δικαιοσύνη και την πολιτική αλλαγή που έρχεται».

Μ. Κριθαρίδης: «Έχει αγοράσει η Μητσοτάκης Α.Ε. τέτοιες υπηρεσίες;»

«Το δημοσίευμα του Guardian για την ομάδα ισραηλινών συμβούλων που δραστηριοποιείται στη χώρα μας για την χειραγώγηση των εκλογών, με αυτούς μάλιστα να περηφανεύονται κιόλας για τα ”επιτεύγματα” τους σε 27 από τις 33 εκλογικές αναμετρήσεις που συμμετείχαν, εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης. 

«Η κυβέρνηση, οφείλει να δώσει άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το αν αναπτύσσονται στη χώρα μας και για λογαριασμό τίνος τέτοιες δραστηριότητες», σημειώνει και συνεχίζει: «Έχει αγοράσει η Μητσοτάκης Α.Ε. τέτοιες υπηρεσίες; Δεν της αρκούν οι υποκλοπές και τα παράνομα λογισμικά; Ή αν δεν τα έχει αγοράσει, επιτρέπει την δραστηριοποίηση τέτοιων πρακτικών χειραγώγησης της κοινής γνώμης; Δεν της αρκεί η χειραγώγηση του Τύπου;» 

«Να δοθούν άμεσα πειστικές απαντήσεις για το δημοσίευμα του έγκριτου διεθνούς μέσου και να υπάρξει άμεση σχετική διερεύνηση από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές», καταλήγει ο Μ. Κριθαρίδης.
zougla.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.