Σχέδιο για μια νέα αυτόνομη περιοχή στη Συρία με αυτόνομη οντότητα Δρούζων, με στήριξη ΗΠΑ, στα σύνορα με Ισραήλ


 


 Με την υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των ΗΠΑ, φέρεται ότι έχει προετοιμαστεί ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής «αυτόνομης περιοχής», με την Σουβάιντα (Suwayda), όπου ζουν οι Δρούζοι στη Συρία και με τις πόλεις Ντάραα που συνορεύει με την Ιορδανία και την Κουνέιτρα που συνορεύει με το Ισραήλ. Η Συρία, μαζί με τη Ροζάβα, χωρίζεται αυτή τη στιγμή σε 3 ξεχωριστά μέρη.

Στη νοτιοδυτική Συρία, στα σύνορα με την Ιορδανία, η πόλη Σουβάιντα, όπου ζουν οι περισσότεροι Δρούζοι, είναι γνωστή ως περιοχή όπου οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις κατά της συριακής κυβέρνησης δεν έχουν σταματήσει από το 2011. Σήμερα, το όνομά της αναφέρεται με τη γειτονική της Ντάραα και Κουνέιτρα στα ισραηλινά σύνορα σε νέο σχέδιο «αυτόνομης περιοχής».

Η έκταση των τριών επαρχιών, μαζί με την επαρχία Ντάραα στα νοτιοδυτικά της χώρας και στα σύνορα με την Ιορδανία, και την επαρχία Κουνέιτρα, που γειτνιάζει με τα υψώματα του Γκολάν, είναι 11.141 km2 και ο πληθυσμός τους φτάνει 1 εκατομμύριο 362 χιλιάδες. Στην εκπομπή «Çavê Sêyem» (Τρίτο Μάτι) που μεταδόθηκε στο Rûdaw Radio, συζητήθηκε το «νέο σχέδιο αυτόνομης περιοχής στη Συρία».

Ο Άραβας συγγραφέας Νάουρας Αζίζ, προσκεκλημένος του προγράμματος, δήλωσε: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παλιό ενδιαφέρον για την περιοχή. Ανεπίσημα από την αρχή, λέγεται επίσης ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ δεν επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν αυτήν την περιοχή, ωστόσο έχουν ρόλο στη μελλοντική διαχείρισή της».

Ο συγγραφέας Αζίζ είπε: «Γνωρίζω μερικούς ανθρώπους που έχουν προσκληθεί στην Ιορδανία για να συμμετάσχουν σε μια τέτοια (αυτόνομη) πολιτική δομή. Αυτό δεν είναι επίσημο, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που πήρα από φίλους μου και κάποιες ιδιωτικές πηγές, αυτά τα ονόματα σχημάτισαν κοινοβούλιο και πήγαν στην Ιορδανία και έκαναν διάφορες επαφές. Τα εν λόγω ονόματα συναντώνται με αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένας Αμερικανός πρέσβης είναι παρών στη συνάντηση», είπε.

Ο Κούρδος ερευνητής και συγγραφέας Σάμι Νταβούντ υποστήριξε επίσης ότι στο παρελθόν, αυτές οι δύο χώρες ήλπιζαν ότι η Αυτόνομη Διοίκηση της Ροζάβα θα ήταν μια υποδειγματική περιοχή, αλλά αυτή η άποψη έχει πλέον αλλάξει. Ο Νταβούντ είπε: «Μέχρι το 2017, η εικόνα της Ροζάβα βλέπονταν διαφορετικά στον ευρωπαϊκό Τύπο, αλλά τώρα πιστεύεται ότι δεν διαφέρει από άλλες πολιτικές εμπειρίες στην περιοχή.

Είδαν ότι η εμπειρία που αποκαλούσαν ως ουτοπία την αυτονόμηση της Ροζάβας στην αρχή εξυπηρέτησε τον πόλεμο των κομμάτων που στήριζαν αυτόν τον τόπο. Η Αυτόνομη Διοίκηση δεν έχει πλέον ανάγκη από αυτά τα κόμματα» σχολίασε. Η Συρία και η Ροζάβα χωρίζονται επί του παρόντος defacto σε τρία μέρη. Η συριακή κυβέρνηση ελέγχει το 65 τοις εκατό της χώρας, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Αυτόνομη Διοίκηση το 25 τοις εκατό και οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία το 10 τοις εκατό.

 ΠΗΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.