20 Φεβρουαρίου 1968 : Ο Εγκέλαδος χτυπά τον Άγιο Ευστράτιο


 

 
Τη νύχτα της 19ης προς την 20ή Φεβρουαρίου 1968, γύρω στις 12:46 π.μ., μια ισχυρότατη σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τον Άγιο Ευστράτιο και τη Λήμνο.

Το επίκεντρο του εν λόγω σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 4 έως 15 χιλιομέτρων νοτίως του ακρωτηρίου Νικολάου Σιαλμά (Τρυπητής) του Αγίου Ευστρατίου, το δε εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 37-45 χιλιόμετρα.

Συνεπεία του σεισμού αυτού 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 39 τραυματίστηκαν.

Κατέρρευσαν 175 κτίρια, 397 υπέστησαν βλάβες που δεν ήταν δυνατόν να επιδιορθωθούν και 1.951 υπέστησαν ρωγμές.

Μικρότερης έκτασης ήταν οι ζημιές στη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Βόρεια Εύβοια. Παρατηρήθηκε θαλάσσιο κύμα στις νότιες ακτές της Λήμνου, το οποίο στο λιμάνι της Μύρινας είχε ύψος 1,2 μ.
Popular

Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, οι μεγαλύτεροι των οποίων είχαν μέγεθος άνω των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο μοναδικός οικισμός του Αγίου Ευστρατίου, χτισμένος στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, διατηρεί ελάχιστα δείγματα από την αλλοτινή παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο των Βασίλη και Βύρωνος Mανικάκη, πατρός και υιού.

Σε αυτό προβάλλονται η παλαιά Xώρα με το λιμάνι της, η καθημερινή ζωή των κατοίκων του Aγίου Eυστρατίου από το 1940 έως το 1970, οι γιορτές και οι τελετές τους, η εξορία και ο μεγάλος σεισμός του 1968.

*Οι φωτογραφίες του παρόντος άρθρου προέρχονται από το πολύτιμο αρχείο της οικογένειας Μανικάκη.Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.