ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ -ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA


 




Σε εξέλιξη είναι διαβούλευση την εγκατάσταση αιολικού πάρκου και σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έξι Ανεμογεννητριών ισχύος  στη θέση «Σγουρόβερκο» του Αρακύνθου.

Το θέμα που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν επανέρχεται στο προσκήνιο  με τη δημοτική παράταξη δήμου Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»  να απευθύνει κάλεσμα στους φορείς της περιοχής για τη δημιουργία μετώπου ώστε να ακυρωθεί το συγκεκριμένο έργο  .

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Από τις 31/3/2021 με ανακοίνωσή μας είχαμε αναγγείλει και καταγγείλει το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο.

Δυστυχώς αυτή την στιγμή το σχέδιο άλωσης του Αρακύνθου  μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή του δήμου μας.

Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης,  Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 39,6MW και τα συνοδά του έργα (Οδοποιία – Διασύνδεση) στη θέση «Σγουρόβερκο», της Δ.Ε Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το  έργο αφορά την εγκατάσταση αιολικού πάρκου και σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έξι (-6-) Ανεμογεννητριών ισχύος 6,6MW εκάστη, με διάμετρο ρότορα 155 μέτρα και ύψος πύργου 102,5 μέτρων στη θέση «Σγουρόβερκο»,του Αρακύνθου.


Οι πλησιέστεροι οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή εγκατάστασης του έργου είναι τα Ελληνικά, το Άνω Κουδούνι, το Κάτω Κουδούνι, ο Άγιος Συμεών, ο Σχίνος, τα Πασπαλιαρέικα και τα Ξηραίικα.

Στην μελέτη περιλαμβάνονται τα παρακάτω έργα :

Διανοίξεις μεγάλων δασικών δρόμων πολλών χιλιομέτρων για την μεταφορά, συντήρηση και  διασύνδεση των ανεμογεννητριών.
Κατασκευή τσιμεντένιων βάσεων 37 στρεμμάτων για τις βάσεις των ανεμογεννητριών.
Παράπλευρα έργα οδοποιίας.
Υπόγειο δίκτυο 5,2 χιλ. για την διασύνδεση των Α/Γ.
Υπόγειες εγκαταστάσεις μήκους 30,5 χιλ. για τα καλώδια διασύνδεσης με τους υποσταθμούς.
Υποσταθμός και εγκατάσταση οικίσκου ελέγχου.
Κατασκευή τεχνικών έργων (-37- σωληνωτών οχετών) κλπ.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η δημόσια διαβούλευση του έργου λήγει την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023.

Περισσότερα στοιχεία μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην διεύθυνση :

https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/1467   (απαιτείται εγγραφή του χρήστη με κωδικούς taxis)

Το έργο βρίσκεται εξ΄ ολοκλήρου εντός της Ειδικής Ζώνης Προστασίας(ΕΖΠ) GR2310010 – Όρος Αράκυνθος και στενά Κλεισούρας και 1,9 χλμ. από την περιοχή Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Gr2310015 – Δέλτα Αχελώου και εκβολές Ευήνου, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και εκβολές Ευήνου, νήσοι Εχινάδες, νήσος Πεταλάς, Δυτικός Αράκυνθος και στενά Κλεισούρας.

Το έργο αυτό μαζί με το επόμενο, που αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός της λιμνοθάλασσα, θα επηρεάσουν άμεσα το μικροκλίμα και την ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Το Μεσολόγγι αποψιλώθηκε απ΄ όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του, η τριτοβάθμια εκπαίδευση βάλλεται από παντού και το Νοσοκομείο μας  μετατρέπεται σταδιακά σε Kέντρο Yγείας.

Τώρα στο στόχαστρο συμφερόντων έχει μπει για τα καλά το τελευταίο μας οχυρό, που είναι το μοναδικό μας οικοσύστημα και ο βιασμός του περιβάλλοντος είναι προ των πυλών.

Θα το ανεχθούμε και αυτό αδιαμαρτύρητα;

Εμείς πάντως ως παράταξη όχι και θα φέρουμε άμεσα το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Καλούμε τον Δήμο Μεσολογγίου, την Περιφέρεια Δ.Ε. τους συλλόγους και τους φορείς της πόλης, τους πολίτες που πονούν για την κατάντια του τόπου του,  να βγουν από την νιρβάνα τους και να αντιδράσουν, διαφορετικά το μέλλον του Μεσολογγίου θα είναι ένα μικρό ψαροχώρι, ούτε καν γραφικό, που θα αναπολεί την ιστορία του.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.