Στο χορό των κινητοποιήσεων οι αγρότες στην Λάρισα!!Τι ζητούν


 


 Ζητούν μέτρα όπως αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια και αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται και οι τιμές παραγωγών παραμένουν καθηλωμένες ● Εξετάζεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σε κινητοποιήσεις βγάζοντας τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών προχωρούν στις 22 Ιανουαρίου δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι, όπως αποφασίστηκε σε μεγάλη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) που έγινε την Κυριακή στη Νίκαια της Λάρισας. Τα αιτήματά τους αφορούν τη λήψη μέτρων για την προστασία από το εδώ και καιρό ιδιαίτερα αυξημένο έως και δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, που δεν μπορούν να καλύψουν οι χαμηλές τιμές στις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους παρότι πολλά από αυτά φτάνουν ιδιαίτερα τσουχτερά για τους καταναλωτές στα ράφια των σουπερμάρκετ.

«Οφείλουμε να γεμίσουμε τις πλατείες με τρακτέρ και εφόσον είμαστε πολλοί και αποφασισμένοι θα βαδίσουμε στον δρόμο του αγώνα που ξέρουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Ανάμεσα στα συγκεκριμένα προβλήματα των παραγωγών συγκαταλέγονται το πολύ ακριβό πετρέλαιο (παρά την επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες που εφαρμόστηκε πριν από μερικούς μήνες), οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος όπως και σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.

Επίσης, ο κ. Μαρούδας χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση με τον κανονισμό του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ αναφέρθηκε σε περικοπές εκατοντάδων εκατομμυρίων σε ενισχύσεις για αρκετές ομάδες παραγωγών που φέρνει η νέα ΚΑΠ 2023-2027.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις στις 22 Ιανουαρίου θα αποφασίσουν εκείνες τις μέρες με ποιες μορφές θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Ζητούν μέτρα στήριξης όπως: μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια. Επίσης, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων για τους καταναλωτές. Τέλος, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.