Και επίσημα η Γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της Πολωνίας για την καταβολή πολεμιών αποζημιώσεων!


 


 

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε επισήμως το αίτημα της Βαρσοβίας να διαπραγματευτεί αποζημιώσεις για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το ζήτημα των επανορθώσεων και των αποζημιώσεων για τις καταστροφές λόγω του πολέμου έχει κλείσει και η γερμανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αφού παρέλαβε την επίσημη απάντηση του Βερολίνου.

Η Πολωνία υπολογίζει τις απώλειες που υπέστη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία στα 6,2 τρισεκατομμύρια ζλότι (περίπου 1,325 τρισεκ. ευρώ) και ζητά να αποζημιωθεί, όμως το Βερολίνο έχει πει κατ’ επανάληψη ότι όλες οι οικονομικές αξιώσεις έχουν διευθετηθεί.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Πολωνίας θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον διακανονισμό των χρεών που προέκυψαν από τη γερμανική επίθεση και κατοχή την περίοδο 1939-45», πρόσθεσε το υπουργείο.

Περίπου 6 εκατομμύρια Πολωνοί, εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια ήταν Εβραίοι, σκοτώθηκαν την περίοδο του πολέμου και η Βαρσοβία ισοπεδώθηκε μετά την εξέγερση του 1944, στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 200.000 άμαχοι. Το 1953 η τότε κομμουνιστική ηγεσία της Πολωνίας παραιτήθηκε από κάθε αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις, υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης που ήθελε να απαλλάξει την Ανατολική Γερμανία (σ.σ. δορυφόρος τότε της ΕΣΣΔ), από χρηματικές υποχρεώσεις.

Το κυβερνών, εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας ισχυρίζεται ότι εκείνη η συμφωνία είναι άκυρη επειδή η Βαρσοβία δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί μια δίκαιη αποζημίωση. Έχει αναζωπυρώσει τις εκκλήσεις του για καταβολή αποζημιώσεων εκ μέρους της Γερμανίας αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2015.

Η στάση του κόμματος απέναντι στη Γερμανία, που χρησιμοποιείται συχνά από το PiS για να κινητοποιεί τους υποστηρικτές του, οδήγησε σε τεταμένες σχέσεις με το Βερολίνο.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.