Πώς η «πρωτοποριακή» εκτόξευση δορυφόρου της Βρετανίας κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία


 


 Το φυσάνε και δεν κρυώνει οι Βρετανοί. Τι το ήθελαν; Η προσπάθεια της Βρετανίας να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα εκτοξεύσει δορυφόρους στο διάστημα ήταν απογοητευτική. Νωρίς την Τρίτη (10/1), η Virgin Orbit ανακοίνωσε ότι ο πύραυλός της είχε υποστεί μια ανωμαλία που τον εμπόδισε να φτάσει σε τροχιά. Κι έτσι το εγχείρημα έληξε άδοξα.

Η αποστολή «οριζόντιας εκτόξευσης» ξεκίνησε από την παραλιακή πόλη Newquay στη νοτιοδυτική Αγγλία. Ο πύραυλος Virgin’s LauncherOne μεταφερόταν κάτω από το φτερό ενός τροποποιημένου Boeing 747 που ονομάζεται «Cosmic Girl». Αργότερα απελευθερώθηκε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

«Φαίνεται να έχουμε μια ανωμαλία που μας εμπόδισε να φτάσουμε σε τροχιά», όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. «Αξιολογούμε τις πληροφορίες», συμπλήρωσε.

Η αποτυχία προκαλεί ένα περαιτέρω πλήγμα στις ευρωπαϊκές διαστημικές φιλοδοξίες. Προηγήθηκε η αποτυχία της ιταλικής αποστολής πυραύλων Vega-C μετά την απογείωση από τη Γαλλική Γουιάνα στα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι πύραυλοι έχουν από τότε προσγειωθεί.

Να είναι τα μόνο παραδείγματα; Η Ευρώπη υπέστη μια σειρά πισωγυρισμάτων το περασμένο έτος. Ο βασικός εκτοξευτής Ariane 6 καθυστέρησε, με την πρόσβαση μπλοκαρισμένη για τους ρωσικούς πυραύλους Soyuz λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Vega προσγειωμένος και τώρα μια πολυδιαφημισμένη εκτόξευση για μια υποσχόμενη αποστολή, που παραπαίει.

Η Virgin Orbit είχε αρχικά αναφέρει στο Twitter ότι το LauncherOne είχε φτάσει σε τροχιά της Γης. Αργότερα, βέβαια, έσπευσε να διαγράψει το σχετικό tweet.

«Τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί έρευνα από την κυβέρνηση και διάφορους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Virgin Orbit», δήλωσε ο Matt Archer, Διευθυντής στη Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Virgin Orbit, που ανήκει εν μέρει στον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον, είχε σχεδιάσει να αναπτύξει εννέα μικρούς δορυφόρους στην κατώτερη τροχιά της Γης (LEO) στην πρώτη της αποστολή έξω από τη βάση της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αποστολή είχε παρουσιαστεί ως μια ιστορική πρωτιά για την Κορνουάλη, τη Βρετανία και την Ευρώπη. Εξ ου και χιλιάδες λάτρεις που παρακολουθούσαν στον διάδρομο επευφημούσαν όταν το «Cosmic Girl» απογειώθηκε και όταν τους ανακοίνωσαν ότι ο πύραυλος είχε αναπτυχθεί. Τι έγινε στη συνέχεια;

Το προφανές: Το πλήθος διαλύθηκε γρήγορα και αθόρυβα μετά την ανακοίνωση της αποτυχίας.
Η αποτυχία της αποστολής της Virgin Orbit

Η αποτυχία της αποστολής ήταν η δεύτερη στην ιστορία της Virgin Orbit από την πρώτη της εκτόξευση το 2020. Η εταιρεία είχε τέσσερις επιτυχημένες αποστολές.

Ο Archer, ο διευθυντής στη Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι η καύση πρώτου σταδίου είχε οδηγήσει τον πύραυλο στο διάστημα, αλλά το δεύτερο στάδιο είχε μια «τεχνική ανωμαλία και δεν έφτασε στην απαιτούμενη τροχιά».

Μια γραφική απεικόνιση σε μια επίσημη ροή βίντεο έδειξε την αποστολή στο σημείο αποκοπής του δεύτερου κινητήρα, τρία βήματα πριν από την ανάπτυξη του ωφέλιμου φορτίου, περίπου δύο ώρες μετά την απογείωση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τονίσει τη σημασία μικρότερων δορυφόρων για τακτικούς στρατιωτικούς σκοπούς, όπως αυτοί που εκτοξεύονται από το Newquay. Αυτοί μπορούν να μπουν σε χαμηλή τροχιά.

Δεν ήταν αμέσως σαφές πώς η αποτυχία, η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί, θα επηρεάσει τον χρόνο ή τον τόπο των μελλοντικών αποστολών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Orbit, Νταν Χαρτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι η εταιρεία ήλπιζε να επιστρέψει στο Newquay πριν από το τέλος του 2023.

Η Βρετανία κομπορρημονεί ότι είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής δορυφόρων εκτός των ΗΠΑ, με 47.000 εργαζόμενους στη διαστημική βιομηχανία της. Έχει μάλιστα ζητήσει την ανάπτυξη πολλαπλών πιθανών θέσεων μικροεκτόξευσης, συμπεριλαμβανομένων δύο κάθετων επιφανειών εκτόξευσης στη Σκωτία.

Η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου είχε περιγράψει την αποστολή της Κορνουάλης ως μια στιγμή εθνικής υπερηφάνειας για την αναπτυσσόμενη διαστημική βιομηχανία της Βρετανίας, ενώ ο υπουργός Επιστημών της Βρετανίας, Τζορτζ Φρίμαν, δήλωσε στο Reuters ότι ήταν μια «ιστορική στιγμή».

«Πολλά – πολλά πράγματα έχουν επιτευχθεί και ωστόσο το ορόσημο είναι προφανώς απογοητευτικό», είπε ο Archer. «Αλλά θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και θα φτάσουμε εκεί στο τέλος».

 militaire.gr

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.