Έδαφος της νεκρής ζώνης Κύπρου στο ψευδοκράτος από τον ΟΗΕ


 


 

Το κυπριακό κανάλι Sigmalive  μελετώντας χάρτες καταγγέλλει την αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο πως παραχωρεί «σπιθαμή προς σπιθαμή» έδαφος της νεκρής ζώνης στο κατοχικό καθεστώς.

Σε χάρτες που εξασφάλισε και παρουσίασε σήμερα σε εκτενές ρεπορτάζ το κυπριακό δίκτυο καταγράφεται η μετατόπιση των ορίων σε περιοχές της Δυτικής Λευκωσίας από το 1978 ως το 2015. Μάλιστα, επικαλείται χάρτη που διένειμαν κυπριακές δημόσιες υπηρεσίες, για σκοπούς διαμοιρασμού των αγροτικών ζωνών, που δείχνει να συμφωνεί με τη νέα, παράνομη οριοθέτηση.

Όπως καταγγέλλεται, εν γνώσει των Ηνωμένων Εθνών, ο τουρκικός κατοχικός στρατός προελαύνει διαχρονικά και σταδιακά, σε σημεία της νεκρής ζώνης, με την ειρηνευτική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όχι μόνο να μην αποτρέπει τα νέα τετελεσμένα, αλλά… να καταγράφει τις παραχωρήσεις της, σε χάρτες, επιδιώκοντας τη νομιμοποίησή τους.

Το Σίγμα εξασφάλισε χάρτες των Ηνωμένων Εθνών σε περιοχές που γειτνιάζουν με τη νεκρή ζώνη.

Οι εν λόγω χάρτες απεικονίζουν τα όρια των δύο γραμμών καταπαύσεως του πυρός, όπως αρέσκεται λανθασμένα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να αποκαλεί το όριο των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων και τη γραμμή προκεχωρημένης άμυνας της Δημοκρατίας, στα χωριά της δυτικής Λευκωσίας.

Το πρώτο σημείο είναι βόρεια, δυτικά και ανατολικά του χωριού Μάμμαρι. Η ροζ γραμμή, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, είναι η τουρκική γραμμή κατάπαυσης του πυρός, όπως αυτή αποτυπώθηκε το 1978.

Η δεύτερη, σαφώς νοτιότερα, αποτελεί το νέο όριο, του 2015. Αντίστοιχα, η γραμμή προκεχωρημένης άμυνας της Εθνικής Φρουράς, έχει εμφανώς μετατοπιστεί προς τα πίσω.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνουν και τους χάρτες, το 2015, έγινε η τελευταία επικαιροποίηση των ορίων των γραμμών κατάπαυσης του πυρός από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με την πάροδο των χρόνων. Ένα έργο που διήρκησε αρκετό καιρό.

Σε δεύτερο σημείο του χάρτη, φαίνονται οι αντίστοιχες γραμμές στα χωρία Αυλώνα, το οποίο εμφανίζεται και με την τουρκική του ονομασία, και στο χωριό Δένεια.Μόνο σε ένα σημείο ο κατοχικός στρατός έχει οπισθοχωρήσει, κάτι που συνέβη και από την Εθνική Φρουρά στο ακριβώς απέναντι σημείο, που όπως εκτιμάται, αφορούσε κάποια επιχειρησιακή απαίτηση των Ειρηνευτών.

Η νέα αποτύπωση των Ηνωμένων Εθνών για το όριο του κατοχικού στρατού στην Αυλώνα, έρχεται νοτιότερα και ανατολικότερα κάποιων οικιών του χωριού που προηγουμένως εντάσσονταν στην ουδέτερη ζώνη. Αγγίζοντας τώρα, και τις όχθες του ποταμού Σερράχη.

Η ίδια αποτύπωση, κάτι που προκαλεί προβληματισμό, εμφανίζεται και σε χάρτη που διανεμήθηκε από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, για σκοπούς διαμοιρασμού των τεμαχίων, εντός της νεκρής ζώνης.

Στην παραχώρηση αριθμού σπιτιών, συντείνουν και οι πληροφορίες και η ενημέρωση που κατείχε από το παρελθόν, ο κοινοτάρχης της Αυλώνας, από τον οποίο ζητήθηκε η άποψη.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μενέλαος Σάββα:

    «Κάποια σπίτια της Αυλώνας στην ουδέτερη ζώνη, φαίνεται ότι κατοικήθηκαν από Τούρκους, παρά το ότι βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη. Τα σπίτια ανήκουν σε ε/κ κάτοικους του χωριού. Περίπου 10 – 12 σπίτια».

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος καταγγέλλει καθημερινή παραβίαση ακόμη και του ανανεωμένου καθεστώτος των ορίων, με χαρακτηριστικό βίντεο, από περιστατικό σήμερα, ενός Τουρκοκύπριου κτηνοτρόφου που εισέρχεται παράνομα στη νεκρή ζώνη.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.