32.000 τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια του ΟΑΕΔ προερχόμενα από τον ΟΕΚ!


 




Οφειλές άνω των 3 δις ευρώ προς την ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) έχουν 32.115 οφειλέτες (εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι και συνταξιούχοι) για παλαιότερα στεγαστικά προγράμματα του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Οι εν λόγω οφειλέτες δεν εντάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (2018 και αργότερα) στα ευνοϊκά προγράμματα ρύθμισης της οφειλής και πλέον τα χρέη ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ ανά δανειοδοτηθέντα σε μέσα επίπεδα.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει προγραμματίσει επέκταση της ρύθμισης των οφειλών ή δεν έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός νέου προγράμματος διευκόλυνσης τους. Κάτι που κάνουν ακόμη και οι εμπορικές τράπεζες. (Ή, όταν οι τράπεζες και τα fund δεν προσφέρουν τέτοιες ρυθμίσεις με βάση το ελάχιστο εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης, ελέγχονται για μη συμμόρφωση ως προς τη διευκόλυνση των δανειοληπτών).

Τα «κόκκινα» δάνεια του ΟΑΕΔ αποτελούν το 40% το συνόλου των περίπου 80.000 χορηγήσεων, επιδοτήσεων και διευκολύνσεων σε εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχος μέχρι το 2010. Έκτοτε η Εργατική Κατοικία σταμάτησε να χορηγεί στεγαστική συνδρομή και ενσωματώθηκες στον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ). Τα δε αποθεματικά βρίζονται κατατιθέμενα στην τράπεζα της Ελλάδος και καταγράφονται σαν… πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης.

Αποτέλεσμα, οι εν λόγω ιδιοκτήτες, πολλοί εκ των οποίων σήμερα είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι, σίγουρα πάντως με μικρότερο εισόδημα εν σχέσει με την περίοδο δανειοδότησης τους (προ του 2010), να μην έχουν την κυριότητα των κατοικιών τους.

Ακόμη και στην περίπτωση που ανάμεσά τους βρίσκονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί δεν έχουν καν τον κίνδυνο μεταφοράς της οφειλής στην εφορία ή άσκησης πιέσεων για αναγκαστικές εκτελέσεις. Απλώς γιατί ποτέ ο ΟΑΕΔ δεν προχώρησε σε πλειστηριασμό…
Ο ΟΑΕΔ χειρότερος από… τράπεζα

«Την στιγμή που ακόμα και οι εμπορικές Τράπεζες εξετάζουν εξατομικευμένα και κατά περίπτωση τις αιτήσεις ρυθμίσεων των χορηγούμενων δανείων η μοναδική Υπηρεσία αρμόδια για την Κρατική Στεγαστική Πολιτική, η ΔΥΠΑ κάθε άλλο παρά δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο που επιβάλλει ο ρόλος της και η κοινωνική πολιτική που υποτίθεται υλοποιεί» σημειώνει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Κωνσταντίνος Λιβέρης (Αδέσμευτη Φωνή υπαλλήλων ΔΥΠΑ).

Και συνεχίζει: «Αφήνει τους δανειολήπτες απροστάτευτους στην γενικευμένη ακρίβεια ενώ αδιαφορεί και για τον κίνδυνο πλειστηριασμών των κατοικιών ιδιαίτερα για όσους δανειολήπτες έχουν υπογράψει και επιπλέον υποθήκες σε εμπορικές τράπεζες για το ίδιο δανειοδοτηθέν ακίνητο.

Είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι λογιστικές καρτέλες των δανειοληπτών με τα στοιχεία επικοινωνίας τους (διεύθυνση, τηλέφωνο, mails), να αποσταλούν εξατομικευμένες ενημερώσεις και να χορηγηθεί εκ νέου παράταση για ένα επιπλέον έτος. Επιπλέον θα πρέπει να τροποποιηθεί η υπουργική Απόφαση έτσι ώστε να μην υποχρεούται η ΔΥΠΑ να αποστείλει στην Εφορία την οφειλή για όσους δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων τους αφού τα εν λόγω δάνεια χορηγήθηκαν με την στεγαστική προστασία της εργατικής κατοικίας.
Πάγια ρύθμιση

Κατόπιν είναι απαραίτητο να νομοθετηθεί η πάγια δυνατότητα ρυθμίσεων για όσους δεν ενταχθούν μετά την νέα παράταση μέσω εξατομικευμένης εξέτασης και έγκρισης των αιτήσεων δανειοληπτών χωρίς χρονικό όριο λήξης της ανωτέρω γενικής ρύθμισης (πάγια ρύθμιση).

«Καλούμε την Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α και το Υπουργείο να μην αφήνουν έκθετους τους υπαλλήλους της Δ.ΥΠ.Α και να κάνουν πράξη τα όσα υποσχέθηκαν Δημοσίως τροποποιώντας την Υπουργική Απόφαση. Να ενδιαφερθούν για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ οι οποίοι εξ ορισμού είναι δικαιούχοι εργατικής κατοικίας και το Κράτος τους χορήγησε Κρατική Στεγαστική προστασία» καταλήγει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.΄

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.