Η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Τουρκίας παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία της τρομοκρατίας


 



Συνελήφθη τον Οκτώβριο αφού έδωσε συνέντευξη, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για την ανάγκη «αποτελεσματικής έρευνας» για τους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων

Η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου αρνήθηκε στο δικαστήριο τις κατηγορίες ότι διαδίδει «τρομοκρατική προπαγάνδα», επειδή ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τους ισχυρισμούς, ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον Κούρδων μαχητών.
Η Δρ Σεμπνέμ Κορούρ Φιντσαντζί, 63 ετών, δικάζεται ως κατηγορούμενη για προπαγάνδα για λογαριασμό του (απαγορευμένου) Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή αλλιώς PKK.
Συνελήφθη τον Οκτώβριο αφού έδωσε συνέντευξη, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για την ανάγκη «αποτελεσματικής έρευνας» για τους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων.
Η Φιντσαντζί, ιατροδικαστής, είναι μία ακόμα ακτιβίστρια που διώκεται με βάση τους «αντιτρομοκρατικούς» νόμους της Τουρκίας. Αν κριθεί ένοχη, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και επτάμισι χρόνια.

Αίτημα για ανεξάρτητη έρευνα

Οι κατηγορίες βασίζονται σε ηχογράφηση της συνέντευξης σε φιλοκουρδικό μέσο ενημέρωσης, όπου η Φιντσαντζί ακούγεται να λέει ότι είχε εξετάσει ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει τη χρήση χημικών όπλων στο Ιράκ.
«Αυτό που εξέφρασα κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ήταν μια προκαταρκτική διάγνωση. Δεν ήταν ένα οριστικό συμπέρασμα, αλλά ένα αίτημα για μια αποτελεσματική, ανεξάρτητη έρευνα», είπε η ιατροδικαστής, όπως σημειώνει ο ιστότοπος Dokuz 8 Haber, με βάση την πρώτη ακρόαση της δίκης της. «Τα λόγια μου δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκλημα, είτε εντός του πεδίου της επιστήμης ή της ελευθερίας της έκφρασης».


Η δίκη διεκόπη για τις 29 Δεκεμβρίου
.


Η συνέντευξη ακολούθησε τους ισχυρισμούς Κούρδων μαχητών ότι ο στρατός της Τουρκίας είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ. Τούρκοι αξιωματούχοι απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι ο στρατός δεν έχει τέτοια όπλα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan κατηγόρησε τη Φιντσαντζί ότι συκοφάντησε τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και ότι προσέβαλε τη χώρα της. Ορκίστηκε να λάβει μέτρα για να «καθαρίσει» τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις από «υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Μία από τις πιο θαρραλέες φωνές της Τουρκίας»


Το εθνικιστικό κόμμα, που είναι σύμμαχος με το κυβερνών κόμμα του Erdogan, ζήτησε να της αφαιρεθεί η τουρκική υπηκοότητα και να κλείσει ο σύλλογός της.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο σε ένδειξη υποστήριξης προς την Φιντσαντζί, η οποία έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας της τεκμηριώνοντας βασανιστήρια και κακομεταχείριση και είναι κορυφαία ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Έχει επίσης διατελέσει πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας.
Την Παρασκευή, η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γερμανικής κυβέρνησης, Λουίζ Άμτσμπεργκ, εξέφρασε «πλήρη αλληλεγγύη» στην ιατροδικαστή Φιντσαντζί, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια από τις πιο θαρραλέες φωνές της Τουρκίας».
«Η δίκη εναντίον της μας δείχνει για άλλη μια φορά το τίμημα που πληρώνουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία για τη δέσμευσή τους», είπε.
Το PKK έχει κηρύξει ένοπλη εξέγερση κατά του τουρκικού κράτους από το 1984. Η ομάδα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.