Ανασφάλεια των Ελλήνων καταναλωτών λόγω ακρίβειας...Ένας στους τρεις είτε δανείζεται είτε ξοδεύει τις αποταμιεύσεις του


 

 Ανασφάλεια στο παρόν και επιφυλακτικότητα για το άμεσο μέλλον προκαλεί στα ελληνικά νοικοκυριά η ακρίβεια, με το 62% των Ελλήνων να διαπιστώνει ήδη επιδείνωση στην οικονομική του κατάσταση το τελευταίο εξάμηνο. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από την Πανελλαδική Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, η οποία διαπιστώνει ότι ένας στους δύο, το 50%, «τα φέρνει ίσα ίσα με το εισόδημά του».

Ακόμη, σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από ένας στους τρεις ή δανείζεται ή χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις του.

Ειδικότερα, το 22% δήλωσε ότι «τρώει από τα έτοιμα» και το 15% ότι δανείζεται για να τα βγάλει πέρα. Μόνο, το υπολειπόμενο 13% αναφέρει ότι μπορεί να αποταμιεύει σε κάποιο βαθμό στις τρέχουσες συνθήκες.

Εξ ου και κατά τα ευρήματα της έρευνας, επτά στους δέκα έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους σε ένδυση/υπόδηση και ψυχαγωγία/ταξίδια, ενώ οι μισοί (52%) στις δαπάνες βασικών καταναλωτικών αγαθών όπως τα τρόφιμα.

Το 38% δηλώνει ότι περιόρισε τη χρήση των οχημάτων του, το 29% ότι ανέβαλε σημαντικές αγορές (όπως αγορά κατοικίας, αυτοκινήτου, ανακαίνιση κατοικίας), το 28% ότι μείωσε τα αποθεματικά και τις καταθέσεις του, ενώ το 13% ότι κατέφυγε σε δανεισμό για να ανταπεξέλθει.

Μάλιστα, μόλις 1 στα 14 νοικοκυριά δήλωσε ότι δεν χρειάστηκε να πάρει κάποιο από τα παραπάνω μέτρα.
Στο επίκεντρο η ενέργεια

Σύμφωνα με την έρευνα της ΚΕΕΕ, για περίπου 1 στους 5 καταναλωτές (22%) οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι δυσβάσταχτοι και δηλώνει ότι δεν μπορεί να τους αποπληρώσει. Επίσης, περίπου 6 στους 10 δηλώνουν ότι τους θεωρούν υψηλούς και δυσκολεύονται να τους αποπληρώσουν, ενώ μόλις 1 στους 7 (16%) δηλώνει ότι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι φυσιολογικοί και δεν αντιμετωπίζει δυσκολία στην αποπληρωμή τους.

Παρόμοια είναι η εικόνα και σχετικά με το κόστος θέρμανσης: 1 στα 4 νοικοκυριά (25%) δεν είναι σε θέση να πληρώσει το κόστος αυτό, κατά δήλωσή τους, περίπου 6 στα 10 (56%) δυσκολεύονται στην αποπληρωμή και μόλις 1 στα 7 νοικοκυριά (14%) δεν αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία στην αποπληρωμή με τα έξοδα που προκύπτουν.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.