Τεράστειες οι ελλείψεις στα φάρμακα. Ο Υπουργός Υγείας Θ.Πλεύρης απεμπολεί τις ευθύνες του και ρίχνει το μπαλάκι στους γιατρούς που ""συνταγογραφούν πολύ""


 




Για το τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Είπε αρχικά ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, διαβεβαίωσε ότι από τον Ιανουάριο η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και «ανακάλυψε» ότι για το πρόβλημα ευθύνονται μάλλον οι γιατροί γιατί «αυτή τη στιγμή συνταγογραφούν περισσότερες αντιβιώσεις απ’ όσες χρειάζονται προκειμένου να “στοκάρουν” για να μην έχουν πρόβλημα μετά».

Μάλιστα, αυτή τη δήλωση την έκανε εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, κορονοϊού και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, και την ώρα που τα παιδιατρικά νοσοκομεία γεμίζουν από παιδιά που χρειάζονται νοσηλεία.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο υπουργός Υγείας είπε ότι «αυτά τα φάρμακα που λείπουν τώρα, τα παιδιατρικά και τα αντιπυρετικά, δεν συνδέονται με τα φάρμακα των παράλληλων εξαγωγών…το πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη παραγωγής» είπε αρχικά ο υπουργός.

Όπως είπε οι λύσεις που δίνονται είναι να ζητείται από την φαρμακοβιομηχανία να έχει απόθεμα τριών μηνών και να τηρεί τη δέσμευση αυτή και «δεύτερον σε μία σειρά από άλλα φάρμακα που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές έχουμε προβεί σε απαγορεύσεις από τον Μάρτιο, για να μην λένε κάποιοι ότι καθυστερήσαμε», προσέθεσε ο υπουργός.

Και συνέχισε: «Τα φάρμακα που λείπουν, δεν είναι φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά εισάγονται στην Ελλάδα…και οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν εισαγόμενα φάρμακα κατά βάση, δηλαδή οι φαρμακαποθήκες αντί να τα δίνουν στην αγορά, τα πουλάνε ξανά έξω».

Εξήγησε πως, ως χώρα, δεν μπορούμε να επέμβουμε στο κομμάτι της παραγωγής, παρά μόνο να κάνουμε μεγαλύτερες παραγγελίες και σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εξαγωγές έχουν απαγορευτεί από τον Μάρτιο.

Ο υπουργός τόνισε πως το πρόβλημα της έλλειψης παρατηρείται στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία.

«Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία, αλλά δεν έχει σταματήσει, συνεπώς πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα της επάρκειας και πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος θα έχει μία δυσκολία παραπάνω, αλλά και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει και η ομαλοποίηση του προβλήματος» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως ένα επιπλέον πρόβλημα είναι πως αυτή τη στιγμή oι γιατροί συνταγογραφούν περισσότερες αντιβιώσεις απ’ όσες είναι απαραίτητο προκειμένου να “στοκάρουν” για να μην έχουν πρόβλημα μετά».

Μετά και το θέμα με το τσιγάρο του Βασίλη Μπισμπίκη στο νυχτερινό κέντρο όπου τραγουδά η Δέσποινα Βανδή, τόνισε ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα τις νυχτερινές ώρες, είμαστε αποφασισμένοι και σε αυτό το κομμάτι, σε συνεργασία και με τα κέντρα και με τους πολίτες, που πρέπει και οι ίδιοι να μπαίνουν στη λογική…20.000 έλεγχοι γίνανε τον Δεκέμβριο, δεν φτάνουν, πρέπει να αλλάξουμε και εκεί την κουλτούρα».
Ελλείψεις σε τουλάχιστον 500 φάρμακα

Όπως μετέδωσε το Mega τα ράφια και τα συρτάρια έχουν αδειάσει και τουλάχιστον 500 σκευάσματα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, ενώ υπάρχουν και λίστες αναμονής για κάτι απλό όπως πχ ένα αντιπυρετικό. Το χειρότερο όλων είναι πως ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας πότε θα αναπληρωθούν.

Οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα δεν έχουν προηγούμενο και η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη.

«Δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα γίνει κάτι τέτοιο γιατί δεν έχει γίνει ποτέ. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι δεν θα υπάρχει ντεπόν σιρόπι, δεν θα υπάρχει αερολίν , αυτά τα καθημερινής φύσεως φάρμακα. Ακόμη και τα χάπια δίνονται με το σταγονόμετρο» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.
Σοβαρές ελλείψεις σε πολλά σκευάσματα


Από τα πολλά σκευάσματα που παρουσιάζουν ελλείψεις σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», τα πιο βασικά είναι τα εξής:

    Augmentin
Algofren Depon Seretide
                              
    Aerolin Klaricid Flixotide Nexium Tamiflu
   Και η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη αφού όπως αναφέρει το Open, εκτός από τα αντιβιοτικά, μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν επίσης στα φάρμακα για την καρδιά, για το αναπνευστικό, για τον σακχαρώδη διαβήτη και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.