Εξαρση της ηφαιστειακής δραστηριότητας του ηφαισείου Λασκάρ στην Χιλή με έντονο καπνό και έντονη σεισμική δραστηριότητα!!


 


Το ηφαίστειο Λασκάρ στη βόρεια Χιλή «ξύπνησε» χθες Σάββατο 10 Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα καπνός να φθάσει σε ύψος 6 χιλιομέτρων από τον κρατήρα και να καταγραφεί έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η Εθνική Υπηρεσία Γεωλογίας και Εξορύξεων της Χιλής (SERNAGEOMIN) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το ηφαίστειο Λασκάρ ενεργοποιήθηκε στις 12:36 (τοπική ώρα) χθες Σάββατο.

Από την έξαρση της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Λασκάρ μια στήλη καπνού έφθασε σε ύψος 6 χιλιομέτρων από τον κρατήρα, σύμφωνα με δορυφορικές παρατηρήσεις.


    #ATACAMA Volcán lascar haciendo erupcion pic.twitter.com/kqQRAXFPvu

    — @RED ACONCAGUA INFORMA (@PauloNoticias_) December 10, 2022

Οι αρχές ανέβασαν από πράσινο σε κίτρινο το επίπεδο συναγερμού στην ευρύτερη περιοχή και ανακοίνωσαν περίμετρο ασφαλείας πέντε χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο, όπου υπάρχουν βοσκοτόπια και καταυλισμοί αναρριχητών.

Το κίτρινο επίπεδο συναγερμού ενεργοποιείται όταν ένα ηφαίστειο παρουσιάζει ασταθή δραστηριότητα, με μικρές εκρήξεις και έκλυση νεφών από τον κρατήρα. Ενημερώθηκε επίσης η αρμόδια υπηρεσία για την ασφάλεια των αερομεταφορών.

    Imágenes de la gran columna de cenizas que está provocando el Volcán Láscar tras pulso eruptivo. #VolcánLáscar, San Pedro de Atacama, #Chile. pic.twitter.com/LFS1dLAmm0

    — Jimena Cáceres H. (@JimenaCaceresH_) December 10, 2022

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές σε υποδομές. Το χωριό Ταλάμπρε, 30 χιλιόμετρα μακριά από το ηφαίστειο, έχει τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή προκειμένου οι κάτοικοι να είναι έτοιμοι για ενδεχόμενη εκκένωση.

    Nuestros seguidores nos envían más fotografías desde la cordillera de la región de Antofagasta mostrando la gran columna de cenizas que ha emanado del Volcán Láscar producto del reciente pulso eruptivo.

    En breve más información. pic.twitter.com/GjAEIGYTfP

    — Red Geocientífica de Chile (@RedGeoChile) December 10, 2022

Το ύψους 5.592 μέτρων Λασκάρ βρίσκεται στην περιφέρεια Αντοφαγάστα της βόρειας Χιλής, 70 χιλιόμετρα μακριά από τον οικισμό Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Λασκάρ σημειώθηκε το 1993, ενώ δραστηριότητα παρόμοια με την τωρινή είχε καταγραφεί το 2006 και το 2015.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.