Συνομιλίες μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας για μακροπρόθεσμη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικου αερίου!!


 




Για συνομιλίες που ελπίζει ότι θα οδηγήσουν σε συμφωνία αυτόν τον μήνα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη γειτονική Τουρκία και τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου στα σύνορά της, βρίσκεται σήμερα 23/12 στην Κωνσταντινούπολη ο μεταβατικός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας.


Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz και ο χειριστής δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz συμμετέχουν επίσης στις συνομιλίες καθώς η Βουλγαρία αναζητά νέες πηγές φυσικού αερίου.
Η Ρωσία, η οποία κάλυπτε πάνω από το 95% των αναγκών της βαλκανικής χώρας σε φυσικό αέριο, διέκοψε τις παραδόσεις στη Βουλγαρία τον Απρίλιο, αφότου η Σόφια αρνήθηκε να τις πληρώσει σε ρούβλια.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας είπε στο Reuters, ότι ο μεταβατικός υπουργός Ρόσεν Χρίστοφ και οι διευθύνοντες σύμβουλοι πέταξαν στην Κωνσταντινούπολη αργά την Πέμπτη.


Ο Χρίστοφ είπε στους δημοσιογράφους πριν φύγει ότι οι συνομιλίες μεταξύ της βουλγαρικής Bulgargaz και της τουρκικής Botas προχωρούν γρήγορα και ήλπιζε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία φέτος: "Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί έχουμε αρκετές προσφορές για αποστολές φορτίου LNG. Αυτό που δεν έχουμε είναι κάπου να τα εκφορτώσουμε", είπε. "Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τη Ρωσία", πρόσθεσε.


Η Βουλγαρία θέλει να εξασφαλίσει χωρητικότητα σε τουρκικούς τερματικούς σταθμούς έως το 2036 για να εισάγει 1 bcm φυσικού αερίου LNG ετησίως. Η χωρητικότητα για το 2023 θα είναι μικρότερη, καθώς η Bulgargaz έχει ήδη κλείσει χωρητικότητα για αρκετούς μήνες σε ελληνικό τερματικό LNG.
Μια συμφωνία χωρητικότητας και διαμετακόμισης με τη Botas θα επιτρέψει στην Bulgargaz να υπογράψει τις δικές της συμβάσεις εισαγωγής φυσικού αερίου με αμερικανικούς ή ευρωπαίους παραγωγούς LNG και να περικόψει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, είπε ο Χρίστοφ. Για να προσπαθήσει να επιτύχει καλύτερες τιμές, είπε ότι η Bulgargaz μπορεί επίσης να συμμετάσχει στις ήδη προχωρημένες συνομιλίες της Botas με μεγάλους παραγωγούς LNG των ΗΠΑ και της Ευρώπης.


Επί του παρόντος, η Βουλγαρία εισάγει 1 bcm φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν και καλύπτει τις υπόλοιπες ανάγκες της, περίπου 3 bcm ετησίως, μέσω εισαγωγών LNG από την Ελλάδα.


Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Ενέργειας, η Βουλγαρία θα καλύψει το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές φυσικού αερίου LNG μέσω Τουρκίας, το ένα τρίτο μέσω του τερματικού σταθμού LNG κοντά στην Αλεξανδρούπολη που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024 και το ένα τρίτο με προμήθειες από το Αζερμπαϊτζάν.

www.bankingnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.