Ποιος μαζεύει χρυσό..;;;;


 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 4/12/2022



Κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου φαίνεται πως οι κεντρικές τράπεζες επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου αύξησης των αποθεμάτων χρυσού. Σύμφωνα με τον οργανισμό World Gold Council οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει περί τους 399,3 τόνους χρυσού, ποσότητα υπερτριπλάσια με αυτή του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος.

Η ποσότητα αυτή αποτελεί και απότομο άλμα σε σχέση με τις ποσότητες που αγοράσαν στα προηγούμενα τρίμηνα, αφού στο δεύτερο τρίμηνο άθροισαν περί τους 186 τόνους και στο πρώτο τρίμηνο περί τους 87,7 τόνους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου οργανισμού, το 2022 -μέχρι τώρα- οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν αγοράσει τις μεγαλύτερες ποσότητες χρυσού από το 1967 και μετά...

Με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, αγοραστές ήταν οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας, του Ουζμπεκιστάν και της Ινδίας, οι οποίες πραγματοποίησαν αγορές 31,2 τόνων, 26,1 τόνων και 17,5 τόνων, αντίστοιχα.

Οι γνωστοποιημένες  αγορές όμως δεν αθροίζουν παρά 90 τόνους περίπου, κάτι που σημαίνει πως κανένας δεν γνωρίζει ποιος αγόρασε τους υπόλοιπους 300 τόνους. Οι υποψίες όσων παρακολουθούν τη συγκεκριμένη αγορά εστιάζονται στην Κίνα.

Οι εκτιμήσεις σε σχέση με τους λόγους που το κάνει αυτό η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εστιάζουν σε παράγοντες που αφορούν τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

"Βλέποντας πώς η Ρωσία έχει πληγεί από τις νομισματικές κυρώσεις από τη Δύση, η Κίνα και ορισμένες άλλες χώρες πρέπει να βιαστούν να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο", εκτιμούν οι αναλυτές...

"Βλέποντας πώς πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στο εξωτερικό μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, οι αντιδυτικές χώρες είναι πρόθυμες να συσσωρεύσουν αποθέματα χρυσού", δήλωσε ο Emin Yurumazu σύμφωνα με την πλατφόρμα NIKKEI Asia.

Η Κίνα έχει κάνει παρόμοιες κινήσεις στο παρελθόν όταν το 2015 εξέπληξε τις αγορές, αποκαλύπτοντας ότι είχε ενισχύσει τα αποθέματα χρυσού κατά περίπου 600 τόνους. Στη συνέχεια, από τον Σεπτέμβριο του 2019 και μετά, δεν ανέφερε καμιά σχετική δραστηριότητα.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πιθανότατα αγόρασε ένα μέρος των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας τα οποία ξεπερνούν τους 2.000 τόνους ανέφερε πρόσφατα ο αναλυτής των αγορών των πολύτιμων μετάλλων  Itsuo Toshima.

Από την άλλη πλευρά η Κίνα πουλάει αμερικανικά ομόλογα
. Μεταξύ Φεβρουαρίου, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μετά, και Σεπτεμβρίου η Κίνα "ξεφορτώθηκε" αμερικανικά ομόλογα αξίας 121,2 δισ. δολάρια που έχουν αξία όση και 2.200 τόνοι χρυσού.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν ενδείξεις πως παρά την πρόσφατη  συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με το Σι Τζιπινγκ στην Ινδονησία, η Ανατολή συνεχίζει να λαμβάνει αποστάσεις από τη Δύση, προετοιμαζόμενη για μια αντιπαράθεση που ξεκινά από το οικονομικό πεδίο και κανένας δεν γνωρίζει μέχρι πού μπορεί να φτάσει.

Αν η Δύση κάποια στιγμή αναγκαστεί να επιβάλει μέτρα αντίστοιχα με αυτά που επέβαλε στη Ρωσία, στην Κίνα, το σοκ που θα υποστεί η παγκόσμια οικονομία θα είναι πολλαπλάσιο αυτού που προκάλεσε το εμπάργκο στη Ρωσία.

Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως π.χ. η Apple, έχουν αρχίσει ήδη να λαμβάνουν τα μέτρα τους, μεταφέροντας μέρος της παραγωγής τους εκτός Κίνας. Εταιρείες ανάπτυξης μικροεπεξεργαστών όπως η Intel κατασκευάζουν μονάδες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη προκειμένου να μην εξαρτώνται απόλυτα από τις μονάδες της Ταϊβάν...

Αυτή που συνεχίζει να εθελοτυφλεί σε σχέση με το γεωπολιτικό ρίσκο είναι η Γερμανία και μαζί της και η Ευρώπη. Η εξάρτηση της Γερμανίας από την Κίνα είναι αντίστοιχη και ίσως μεγαλύτερη από την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία μέχρι πρόσφατα.

Κινήσεις σαν αυτές αποτυπώνουν μια κατάσταση υπόγειων ανταγωνισμών οι οποίοι αναγκαστικά κάποια στιγμή θα αναδυθούν στην επιφάνεια...

Κώστας Στούπας 

 
capital.gr  

  Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.