Πυρηνική σύντηξη: Η είδηση για την μεγάλη ανακάλυψη – Αρχή νέας εποχής; ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 12/12/2022



Πυρηνική σύντηξη: Η είδηση για την μεγάλη ανακάλυψη – Αρχή νέας εποχής;

Σύμφωνα με τους Financial Times και την Washington Post, για πρώτη φορά στην ιστορία αυτών των πειραμάτων, μια αντίδραση σύντηξης θα παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρησιμοποιήθηκε για την ανάφλεξή της

«Επίτευξη στην πυρηνική σύντηξη». Αυτό πρόκειται να ανακοινώσει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ σε μια πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου. Ήδη όμως οι φήμες και οι δημοσιογραφικές αναφορές πολλαπλασιάζονται. Οι πρώτοι που το ανέφεραν ήταν οι Financial Times. Και η πυρηνική σύντηξη ως πιθανή λύση για τις ενεργειακές και κλιματικές κρίσεις έγινε σύντομα πρώτο θέμα πολλών διαδικτυακών εφημερίδων, ξεκινώντας από την Washington Post, με πληροφορίες από πηγές πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των δημοσιογράφων, είναι δύσκολο να προχωρήσουμε πέρα ​​από δύο σταθερές για την ανακάλυψη: για πρώτη φορά στην ιστορία αυτών των πειραμάτων, μια αντίδραση σύντηξης θα παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρησιμοποιήθηκε για να την πυροδοτήσει. Το δεύτερο σίγουρο στοιχείο είναι ότι η ανακάλυψη έλαβε χώρα στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore, στην Καλιφόρνια.

Ορισμένοι ερευνητές που μίλησαν στην Washington Post επιβεβαίωσαν τις εξελίξεις, αλλά υπό τον όρο της ανωνυμίας. Την Τρίτη (13/12) η υπουργός Ενέργειας Jennifer Granholm  πρόκειται να αποκαλύψει στον κόσμο «μια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη».

Η πυρηνική σύντηξη (αυτή που τροφοδοτεί τον Ήλιο και παράγει ενέργεια από τη σύντηξη δύο ατόμων υδρογόνου, παράγοντας ένα ήλιο) ήταν το όνειρο των επιστημόνων για περισσότερα από 50 χρόνια. Σε αντίθεση με τη σχάση, δεν δημιουργεί ραδιενέργεια ή απόβλητα, δεν χρειάζεται σπάνια και χρησιμοποιήσιμα καύσιμα για την κατασκευή ατομικών βομβών (το υδρογόνο λαμβάνεται εύκολα από το νερό).

Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα πειράματα είχαν ματαιώσει τις προσδοκίες των μελετητών, οι οποίοι πράγματι είχαν καταφέρει να πυροδοτήσουν τη σύντηξη, αλλά χρησιμοποιώντας πολύ περισσότερη ενέργεια για να την αποκτήσουν από ό,τι η ίδια η αντίδραση που απελευθερώθηκε στη συνέχεια.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, σχεδιάστηκαν γιγάντιοι αντιδραστήρες (ένας, ο Iter, βρίσκεται υπό κατασκευή στη Νότια Γαλλία) πρωτοφανούς πολυπλοκότητας. Μόνο ένα παράδειγμα: για να παραχθούν τα πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία που περιορίζουν και συμπιέζουν τα άτομα μέχρι να συγχωνευτούν μεταξύ τους, χρειάζονται θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν (-273 βαθμοί), αλλά λίγα εκατοστά μακριά η σύντηξη μπορεί να θερμάνει τον αντιδραστήρα σε εκατοντάδες εκατομμύρια βαθμούς: εν ολίγοις, είναι σαν να πρέπει να αναδημιουργούμε το πιο ζεστό και κρύο μέρος του σύμπαντος στο ίδιο δωμάτιο την ίδια στιγμή. Είναι κατανοητό ότι αυτές οι τεχνικές δυσκολίες ανέκαθεν προωθούσαν έναν στόχο που μόνο στα χαρτιά φαινόταν εφικτός.

Τώρα, ωστόσο, τα νέα για ένα πραγματικό σημείο καμπής θα μπορούσαν να φτάσουν από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore: η σύντηξη έλαβε χώρα και έχει παράγει επιπλέον ενέργεια, αντί να την καταναλώνει. Θα πρέπει να περιμένουμε την αυριανή συνέντευξη Τύπου για να μάθουμε τις λεπτομέρειες και να καταλάβουμε αν είναι ένα ακόμη μικρό βήμα προς την καθαρή ενέργεια του μέλλοντος. Ή αν αντ’ αυτού είναι πραγματικά, αμέσως, η αρχή μιας νέας εποχής.
Από Militaire News 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.