ΑΑΔΕ.Θα επιβάλλει και θα εισπράττει πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα!!


 
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπαίνει σε «ρόλο τροχαίας», καθώς από το νέο έτος, θα μπορεί, όχι μόνο να επιβάλλει τα πρόστιμα (200 – 250 ευρώ) σε ανασφάλιστα οχήματα αλλά και να εισπράττει, κάτι που σήμερα είναι αδύνατο λόγω νομοθετικού κενού.

Σήμερα, η ΑΑΔΕ εντοπίζει με διασταυρώσεις τα ανασφάλιστα οχήματα και απλά εκδίδει το πρόστιμο- παράβολο που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες για να τα ασφαλίσουν ξανά.

Αν όμως οι ιδιόκτητες των οχημάτων επιλέξουν να αγνοήσουν τα ειδοποιητήρια, η εφορία δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό! Απλά, μετά από ένα εξάμηνο, η ΑΑΔΕ στέλνει των οδηγών στην Αστυνομία για να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου.

Αυτό όμως σύντομα θα αλλάξει! Με νομοθετική ρύθμιση η ΑΑΔΕ θα μπορεί να επιβάλει εισπρακτικά μέτρα και για τα πρόστιμα αυτά και όταν δεν καταβάλλονται θα μπορούν να εντάσσονται στα ληξιπρόθεσμα χρέη προ εφορία.

Και, από 500 ευρώ και πάνω θα ξεκινούν οι κατασχέσεις!

Θα μπορεί δηλαδή η εφορία να κατάσχει το ανασφάλιστο Ι.Χ. και (όχι μόνο) ένα τα χρέη δεν ρυθμιστούν.

Σήμερα –υπολογίζεται- ότι κυκλοφορόν στους δρόμους περίπου 600.000 ανασφάλιστα Ι.Χ, περίπου 1 στα 10(!), θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τους ίδιους αλλά και όλους τους υπόλοιπους οδηγούς.

Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν είναι λειτουργικό, καθώς προβλέπει τη μετάθεση εκατοντάδων χιλιάδων περιπτώσεων στην αστυνομία, η οποία δεν μπορεί να επωμιστεί τόσο μεγάλο όγκο εργασιών.

Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται οι παραβάτες επιβάλλονται.

• Διοικητικές κυρώσεις: αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
• Ποινικές κυρώσεις: Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο
• Χρηματική ποινή μέχρι 3.000€.

Τι ισχύει για την αποζημίωση από ανασφάλιστο όχημα;

Την κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστο όχημα την αναλαμβάνει το Επικουρικό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Όμως η διαδικασία αποζημίωσης μπορεί να διαρκέσει έως 2 χρόνια ή και περισσότερο, αν η υπόθεση πάει δικαστικά.

Από το νέο έτος και μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης θα τρέξει νέο γύρος διαστρώσεων και στις περιπτώσεις εντοπιστούν ανασφάλιστα Ι.Χ. θα ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες τους και θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα με τις συνεπακόλουθες κυρώσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.