ΟΜΟΦΩΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΚΑΪΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ!


 


 Την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για καθαίρεση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή από τη θέση της μίας εκ των 14 αντιπροέδρων του σώματος ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, η καθαίρεση της Ε. Καϊλή έρχεται ως απόρροια του ρόλου που φέρεται να έχει παίξει στο σκάνδαλο διαφθοράς Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ.


 Στη 1 μ.μ. ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια, κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή. Σύμφωνα με τον κανονισμό, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι Βάσει του Άρθρου 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Αντιπροέδρου, ακόμα και του ίδιου του Προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα.
Χιονοστιβάδα

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν εξάλλου οι αποκαλύψεις στην υπόθεση Qatargate, όπου τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και η Εύα Καϊλή, βρίσκονται κατηγορούμενοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματισμό από το Κατάρ, με σκοπό την υποστήριξη της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο.

Η Ε. Καϊλή αναμένεται να περάσει σύντομα την πόρτα του ανακριτή στις Βρυξέλλες, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι όταν το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν η ευρωβουλευτής θα κριθεί προφυλακιστέα.

Την Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή, αναφέρει η νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου.

Παράλληλα, οι έρευνες των βελγικών αρχών είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ νέα έφοδος της Αστυνομίας έγινε χτες το απόγευμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία διευκρινίζει ότι στόχος της εφόδου ήταν η συλλογή στοιχείων από τα γραφεία δέκα μελών του προσωπικού του Κοινοβουλίου, τα οποία είχαν σφραγιστεί προκειμένου να μην εξαφανιστούν πολύτιμα στοιχεία για την εξέλιξη των ερευνών.

Το Ευρωκοινοβούλιο, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης διαφθοράς του Κατάρ, είναι μπροστά στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια: Ακούει στο όνομα "σχέση πολιτικής και επιχειρηματικού κόσμου", όπως επισημαίνει η Corriere della Serra. Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων ευρωπαϊκών μέσω ενημέρωσης ενώ όπως έγινε γνωστό Ιταλική δημόσια τηλεόραση οι ιταλικές εισαγγελικές Αρχές έχουν συναινέσει στο αίτημα του Βελγίου να εκδοθούν η σύζυγος και η κόρη του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Πανσιέρι. 

Τα ερωτήματα για τον κύκλο των ατόμων που φέρονται να χρηματίστηκαν είναι πολλά, καθώς οι αποκαλύψεις γίνονται υπό άκρα μυστικότητα.

Οι νομικές διατάξεις για έρευνες σε σπίτια βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους. Με συγκεκριμένους όρους, σε περίπτωση που η έρευνα διεξήχθη από το Βέλγιο σε έναν Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμοστούν οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που χορηγούνται στους Βέλγους βουλευτές. Για να διεξαχθεί έρευνα σε Βέλγο ευρωβουλευτή, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και παρουσία του προέδρου της ενδιαφερόμενης συνέλευσης (στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Και οι δύο προϋποθέσεις λοιπόν πληρούνταν αυτό το σαββατοκύριακο. Όλα αυτά έγιναν με άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του κοινοβουλίου επισημαίνει η ανακοίνωση. Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αδικήματος "επ’ αυτοφώρω" καθιστά επίσης δυνατόν το να ενεργούν, και ιδίως για τη διεξαγωγή ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας.

Στο μικροσκόπιο αρχών είναι και άλλοι ευρωβουλευτές, ωστόσο δεν έχουν γίνει νέες συλλήψεις. Το γραφείο της Ελληνίδας αντιπροέδρου παραμένει σφραγισμένο, ενώ έρευνα έγινε και στο σπίτι του Βέλγου, επίσης σοσιαλιστή, Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα ανακοίνωσε το τέλος της θητείας της κας Καϊλή στην θέση της αντιπροέδρου του κοινοβουλίου αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στο πρόσωπο της λέγοντας πως η ευρωπαϊκή Δημοκρατία δέχεται επίθεση. Σήμερα, στη διάσκεψη των προέδρων θα συζητηθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 21 για τη λήξη της θητείας της, ως Αντιπροέδρου.
Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων

H έρευνα για την Εύα Καϊλή διευρύνεται στην Ελλάδα, καθώς είναι άγνωστο αν τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες είναι τα μοναδικά που συνδέονται με την υπόθεση του Κατάρ.

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, μετοχές, θυρίδες, συμμετοχές σε εταιρείες της Εύας Καϊλή, του Ιταλού συζύγου της και των στενών συγγενικών της προσώπων μπαίνουν στο "στόχαστρο" της Αρχής για το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεσμεύονται με εντολή που έδωσε χθες ο επικεφαλής της Αρχής,  κ. Βουρλιώτης. Ήδη η παραγγελία του κοινοποιήθηκε σε όλες τις τράπεζες στη χώρα μας με σκοπό να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια μεταβολής του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος αλλά και να μπλοκάρουν οποιεσδήποτε νέες κινήσεις έως ότου διαπιστωθεί ότι δεν συνδέονται με ενδεχόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η απόκτησή τους είναι καθόλα νόμιμη.

Επίσης ερευνάται η εταιρία Real Estate που φέρεται να έχει ιδρύσει η Εύα Καϊλή με τον σύντροφο της πριν έναν μήνα με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι.

Ειδικά για τον πατέρα της Ε. Καϊλή εικάζεται ότι το "πόθεν έσχες" που δηλώνει ως δημόσιος υπάλληλος θα αποτελέσει "κλειδί" της έρευνας αφού θα πρέπει να δικαιολογήσει τα χρήματα τα οποία βρέθηκε να κατέχει σε περίπτωση που δεν τα έχει δηλώσει. 

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.