Το νέο νομοσχέδιο για τον Τύπο τείνει προς την αρχή της λογοκρισίας και της φίμωσης του ελεύθερου λόγου..Τι θα ισχύει!!


 


 

 Κόντρα στην πρόβλεψη του Συντάγματος περί ελευθερίας του Τύπου, οι εφημερίδες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι πλέον υποχρεωμένες να αναγράφουν στην ταυτότητα του φύλλου (σύμφωνα με τoν ν. 4915/2022, παράγραφος 110) την ιδιοκτήτρια εταιρεία και τον πραγματικό μέτοχο, ενώ πρέπει να υπάρχει διευθυντής και διευθυντής σύνταξης, οι οποίοι αμφότεροι είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων.

Σε περίπτωση κυκλοφορίας φύλλου χωρίς αυτά τα δεδομένα, το ΕΣΡ, το οποίο δεν έχει αρμοδιότητα στον Τύπο –συνεπώς είναι αντισυνταγματική η διάταξη–, θα επιβάλλει πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα κυκλοφορίας.

Με το άρθρο 41 του ψηφισμένου νόμου 5005/22 που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Οικονόμου, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τριών ετών σε όποιον, δημόσια ή μέσω διαδικτύου, διασπείρει ψευδείς διατάξεις που προκαλούν ζημιά στην οικονομία ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία. Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο εκδότης ή ο αληθινός ιδιοκτήτης του ΜΜΕ με το οποίο τελέστηκε η πράξη.
«Επιτροπή λογοκρισίας»

Σύμφωνα με το άρθρο 22 του ίδιου νόμου, που έτυχε της ένθερμης υποστήριξης της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ («Συσπείρωση»), ιδρύεται επιτροπή για την τήρηση της δεοντολογίας στα έντυπα – αλλιώς και «επιτροπή λογοκρισίας». Η κυβέρνηση μπορεί να διορίζει ως μέλη της συνδικαλιστές, καθηγητές αλλά και μέλη του ΕΣΡ, που θα καλούν σε ακρόαση τους εκδότες και θα γνωμοδοτούν αν τα έντυπα θα παραμένουν στα σχετικά μητρώα.

Σε περίπτωση διαγραφής, τα έντυπα δεν θα μπορούν να λάβουν κρατική διαφήμιση. Η διάταξη αυτή προσκρούσει στο άρθρο 14 παρ. 1 του Συντάγματος περί ελευθερίας του Τύπου αλλά και στο άρθρο 15 παρ. 2 για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται ο Τύπος. Την τελική απόφαση περί της διαγραφής από τα μητρώα, άρα και από την κρατική διαφήμιση, θα λαμβάνει η Διεύθυνση Εποπτείας ΜΜΕ της ΓΓΕΕ, δηλαδή ο εκάστοτε υπουργός.
Απαγορεύσεις μετάδοσης πληροφορίων

Το άρθρο 28 του Σχεδίου Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικοακουστικών και Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων του ΕΣΡ (συμπεριλαμβανομένου του internet, χωρίς όμως διευκρινίσεις για την έδρα της εταιρείας, την κατάληξη «gr» ή τον ομογενειακό Τύπο ) προβλέπει τα εξής: «Απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών και εικόνων που έχουν αρμοδίως χαρακτηριστεί απόρρητες, καθώς και όσες αφορούν την εθνική άμυνα, την ακεραιότητα της χώρας και τη δημόσια ασφάλεια».

Επιπλέον, το άρθρο 22 ορίζει: «Η δημοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις αστυνομικές, ανακριτικές ή άλλες αρμόδιες αρχές».

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.