Διπλή απάτη η Κοινωνική Αντιπαροχή και η Κοινωνική Κατοικία με εκχώρηση «φιλέτων» του δημοσίου σε εργολάβους



Διπλή απάτη η Κοινωνική Αντιπαροχή και η Κοινωνική Κατοικίαπου εκχωρεί σε ημετέρους μεγαλοεργολάβους φιλέτα δημόσια γης. Η αποκατάσταση των πυρόπληκτων στο Μάτι παραπέμπεται στις Καλένδες. Το θέμα ανέδειξε η αναπλ. τομεάρχης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Κοιν. Αλληλεγγύη

Μιλώντας στη Β΄ Ανάγνωση του νομοσχεδίου «Σπίτι μου», η Βουλευτής Β 3 Νότιου Τομέα Αθήνας και Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη, Θ. Φωτίου, τόνισε τα εξής:

Το νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση δεν διαβουλεύτηκε ούτε καν με τους πυρόπληκτους στο Μάτι που υποτίθεται ότι αποκαθιστά, είναι  καθαρά προεκλογική εξαπάτηση νέων, φτωχών και ευάλωτων. Αφορά ελάχιστους, δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα και δεν δίνει καμία άμεση λύση στους 400.000 νέους 24-44 ετών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ενοικίου.

Όσο ισχύει ο πτωχευτικός νόμος Μητσοτάκη, δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία και δεν μπαίνουν περιορισμοί στο airbnb, κύρια αιτία της αύξησης των ενοικίων, η στεγαστική κρίση θα σοβεί.

Τα 2.500 δάνεια σε νέους 25-39 ετών μέσω τραπεζών, με κάλυψη του 75% του κεφαλαίου από τη ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ), απευθύνονται ουσιαστικά σε εργαζόμενους με μόνιμα εξασφαλισμένα εισοδήματα. Μόνον αυτοί, μπορούν να ρισκάρουν τα κυμαινόμενα επιτόκια  για 30 χρόνια, με ελάχιστη δόση 400-500 € και να πληρώσουν προκαταβολικά 15-50.000 € για ένα σπίτι που θα τους εξυπηρετεί σε βάθος χρόνου. Αλλιώς, κινδυνεύουν να το χάσουν αν το δάνειό τους κοκκινίσει.

Οι 1000 κατοικίες που υπόσχονται άμεσα σε νέους 25-39 ετών δικαιούχους του ΚΕΑ από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ είναι σταγόνα στον ωκεανό των 410.000 ατόμων που σήμερα παίρνουν το επίδομα ακραίας  φτώχειας.  Και τα 382 εκατομμύρια πολύ ακριβό τίμημα για 3.500 κατοικίες..

Τα υπόλοιπα προγράμματα, που τα αποτελέσματά τους θα φανούν το ενωρίτερο μετά από τρία χρόνια,  είναι άδηλων αποτελεσμάτων. Το ανακαινίζω-ενοικιάζω είναι καθαρά διαφημιστικό προϊόν. Δίνει μόλις 4.000 € για ανακαίνιση σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που είναι δηλωμένα κενά στην Εφορία, που δεν έχουν επιδοτηθεί για ανακαίνιση τα 5 τελευταία χρόνια και με υποχρέωση να τα ενοικιάσουν μετά για μια τριετία, χωρίς όριο ενοικίου, χωρίς υποχρέωση μη έξωσης.

Το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής είναι αλληλένδετο με εκείνο της «χωροταξικής ένταξης κοινωνικής κατοικίας», που στην πραγματικότητα είναι η αλλαγή χρήσεων γης. Πρόκειται για διπλή εξαπάτηση. Από τη μια μετατρέπουν την «κοινωνική κατοικία» σε χρήση γης για να δώσουν σε εργολάβους τη δυνατότητα να χτίσουν σε οικόπεδα του τ. ΟΕΚ σε περιοχές όπου απαγορεύεται η κατοικία, ακόμη και σε αγροτική γη.  Και από την άλλη η «κοινωνική αντιπαροχή» δεν αποδίδει στο κράτος την άμεση εκμετάλλευση ποσοστού των κατοικιών που κατασκευάζονται, αλλά ο εργολάβος διαχειρίζεται όλο το ακίνητο για άγνωστο διάστημα, (μπορεί και 99 χρόνια;), και με άγνωστο ενοίκιο. Άγνωστος είναι και ο τρόπος επιλογής των ενοικιαστών, αφού κανένας δημόσιος μηχανισμός δεν προβλέπεται.

Με δεδομένο ότι στον ΟΑΕΔ σήμερα υπηρετούν ελάχιστοι από τους υπαλλήλους του καταργηθέντος ΟΕΚ, δεν μπορεί να εκτελούνται αυτοψίες μηχανικών για τα δάνεια, ούτε μελέτες πριν την προκήρυξη της κοινωνικής αντιπαροχής. Όλα θα ανατεθούν σε ιδιωτικές εταιρείες. Ειδικά η ανάθεση χωρικών μελετών σε εκτός σχεδίου δημόσια γη, υποκρύπτει συχνά συναλλαγές μεταξύ μελετητών και υποψηφίων αναδόχων. Θα καταψηφίσουμε τις σχετικές διατάξεις.

Στο νομοσχέδιο η Αναπλ. Τομεάρχης αντιπαράθεσε το νέο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στέγη, που προβλέπει:

    Άμεση κατάργηση του Πτωχευτικού νόμου ρύθμιση χρεών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και με κούρεμα της βασικής οφειλής.
    Μόνιμο, ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικίας για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
    Έλεγχος της δραστηριότητας του Airbnb με απαγόρευση δραστηριότητας για τα νομικά πρόσωπα και 2-3 ακίνητα/ιδιοκτήτη για τα φυσικά
     Εφαρμογή μικτής μίσθωσης στις τουριστικές περιοχές κυρίως για δημόσιους λειτουργούς
    Διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών (400.000 άτομα), με  140€/μήνα για μεμονωμένο άτομο έως 350€/μήνα για ζευγάρι με 2 παιδιά και αύξηση των εισοδηματικών ορίων σε 10.000 μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 25.000€ για ζευγάρι με 2 παιδιά.

Δημιουργία Τράπεζας Στέγης (αποθέματος κατοικιών) από:

    Ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών ΝΠΙΔ
    Κενά, εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών που θα δοθούν για αγορά ή ενοικίαση
    Κατοικίες ιδιωτών που θα τις διαθέσουν στο κράτος προς ενοικίαση με μειωμένες τιμές χάρη σε φοροελαφρύνσεις, εξασφάλιση καταβολής των ενοικίων, ενεργειακή αναβάθμιση με πιστοποιητικό και ανακαίνιση μετά τη λήξη της περιόδου διάθεσης, πυρασφάλεια και νομική κάλυψη
    Η διαχείριση θα γίνεται ψηφιακά, με βάση ένα νέο  νόμο –πλαίσιο, από ένα νέο Υφυπουργείο  και βάσει ηλεκτρονικής αντιστοίχισης μεταξύ μητρών κατοικιών, και δικαιούχων

Τέλος, για το Μάτι, η βουλευτής επισήμανε ότι  η κυβέρνηση 3,5 χρόνια τώρα δεν έχει κάνει τίποτα για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, δεν γνωρίζει ούτε καν πόσοι είναι αυτοί που θα στεγαστούν με τα 11 εκ. δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας, κι ότι εργασίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν ούτε σε  τρία χρόνια.  Η στιγμή νομοθέτησης επελέγη για να συμπέσει με τη δίκη για το Μάτι.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.