Τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης πάνε στους ΟΛΙΓΟΥΣ!!!




«Είμαστε στο ‘Champions League’ του Ταμείου Ανάκαμψης» είπε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά στα τέλη Νοέμβρη. Όντως, σύμφωνα με ανάλυση της Deloitte, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην κατανομή και τις εκταμιεύσεις κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), του ταμείου δηλαδή που έχει συγκεντρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να ενισχύσει τις εθνικές οικονομίες μετά την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία.

Από τα επίσημα στοιχεία ωστόσο προκύπτει ότι ουσιαστικά μόνο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν καταθέσει επενδυτικά σχέδια, με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ να υποστηρίζουν ότι ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων είναι δρομολογημένος από τον σχεδιασμό κιόλας του ελληνικού σχεδίου υλοποίησης του ΤΑΑ.

Τα στοιχεία που δείχνουν τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων από το ΤΑΑ

Το ΤΑΑ χωρίζεται σε δύο σκέλη, αυτό των δανείων και αυτό των επιχορηγήσεων. Από τα συνολικά 12,7 δις που δικαιούται η Ελλάδα για το σκέλος των δανείων, στην χώρα έχουν φτάσει περί τα 3,5 δις ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που θα μπορούσε βοηθήσει πολλές επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της οικονομίας. Ποιός όμως έχει πρόσβαση σε αυτά;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου είχαν κατατεθεί 210 επενδυτικά σχέδια προς έγκριση στα τραπεζικά ιδρύματα. Η είδηση βγαίνει από τον συνολικό προϋπολογισμό των σχεδίων αυτών ο οποίος ανέρχεται σε 8,22 δις ευρώ, καθώς από τη διαίρεση του ποσού αυτού με το πλήθος των επιχειρήσεων, προκύπτει ότι το μέσο ύψος επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 40 εκατ ευρώ. Είναι προφανές ποιες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν επενδύσεις τέτοιου ύψους.

Όμως ακόμα και για τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας, από αυτά τα 210 σχέδια, στο στάδιο της υπογεγραμμένης σύμβασης έχουν περάσει 41, δηλαδή το 20%. Ο συνολικός προϋπολογισμός των συμβασιοποιημένων σχεδίων είναι 1,8 δις ευρώ, με την διαίρεση να δίνει μέσο προϋπολογισμό ανά σχέδιο ακόμα υψηλότερο, στα 43,9 εκατ ευρώ.

Τα λεφτά στα λεφτά


Για να ενταχθεί ένα επενδυτικό σχέδιο στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει η επιχείρηση να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό αλλά και σημαντικά κεφάλαια προς επένδυση. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καλύψουν το 20% της επένδυσης με ίδια κεφάλαια και να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό για το 30%. Ποιες επιχειρήσεις έχουν τέτοιες δυνατότητες μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία;

«Παρά το κλίμα ευφορίας που είχε δημιουργηθεί αρχικά, οι μικρές επιχειρήσεις παραμένουν στη συντριπτική πλειονότητά τους αποκλεισμένες από τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ», λέει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Συμβαίνει λοιπόν το παράδοξο, οι πόροι που επιστρατεύονται από την ΕΕ για την στήριξη των επιχειρήσεων μετά την πανδημία να μην μπορούν να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις που κατ’ εξοχήν επηρεάστηκαν από την πανδημία, όπως για παράδειγμα αυτές του κλάδου της εστίασης.

«Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν μείνει εκτός, καθώς είναι ελάχιστες που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια», παρατηρεί και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει πως η Ελλάδα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου σημαντικό μέρος των δανείων περνούν από το κράτος απευθείας στις επιχειρήσεις, χωρίς τη μεσολάβηση των τραπεζών. «Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί εύκολα, εφόσον ο μηχανισμός υπάρχει ήδη από τις επιστρεπτέες προκαταβολές», τονίζει.

Ανάλογα δύσκολη πρόσβαση με το ΤΑΑ έχουν οι μικρές επιχειρήσεις και στο ΕΣΠΑ, καθώς από
έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ προέκυψε ότι μόνο 6 στις 100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατορθώνουν να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Χαμηλά ακόμη και η απορρόφηση

Όμως ακόμα και για τις επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να ενταχθούν, τα χρήματα του ΤΑΑ που έχουν φτάσει στα ταμεία τους είναι πολύ λίγα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είχαν εκταμιευθεί μόλις 500 εκατ. ευρώ στο σκέλος των επιχορηγήσεων – μόλις το 15,6% του κυβερνητικού στόχου για το 2022 και 70 εκατ. στο σκέλος των δανείων.

Οι επιστήμονες του «ΕΝΑ» λένε μάλιστα πως για να αποκρύψει το πρόβλημα, η κυβέρνηση έκανε εικονική-λογιστική εγγραφή στον προϋπολογισμό, για το 2022, απορρόφησης υπερ-πολλαπλάσιας της πραγματικής και συγκεκριμένα 2,8 δις ευρώ, έναντι πραγματικής απορρόφησης 0,5 δις ευρώ.

Ρελάνς επί χάρτου της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα

Με τα στοιχεία μέχρι και τον Νοέμβρη να δείχνουν καθαρά ότι μέχρι στιγμής το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα αφορά μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στις 7 Δεκεμβρίου στην οποία γίνεται λόγος για 408 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 403 εκατ ευρώ, εκ των οποίων τα 386 έχουν κατατεθεί από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν στην καινοτομία και την πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και τον πράσινο αγροτουρισμό. Εάν τα σχέδια αυτά επιλεγούν και προχωρήσουν, θα είναι σίγουρα ωφέλιμο κεφάλαια να κατευθυνθούν προς την ελληνική ύπαιθρο, όχι υπό το προβληματικό μοντέλο των επιδοτήσεων αλλά με το σαφώς αυστηρότερο πλαίσιο του ΤΑΑ.

Όμως τα 408 αυτά σχέδια προς το παρόν έχουν απλώς κατατεθεί και όχι επιλεγεί. Η κυβέρνηση δηλαδή δεν έχει ακόμα χειροπιαστά αποδείξει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά και τις μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.