ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΩΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ....ΣΤΟ 60% ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ


 


 Τα μετρητά εξακολουθούν να είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέσο πληρωμής στα σημεία πώλησης, αλλά το μερίδιό τους στην αγορά συναλλαγών μειώνεται σύμφωνα με την τελευταία μελέτη σχετικά με την συμπεριφορά των καταναλωτών στη ζώνη του ευρώ σε σχέση με τα μέσα πληρωμής, που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τα μετρητά χρησιμοποιήθηκαν για το 59% των συναλλαγών στα σημεία πώλησης το 2022, έναντι 72% το 2019.


Είναι το μέσο πληρωμής που χρησιμοποιείται συχνότερα για πληρωμές μικρής αξίας σε καταστήματα και για συναλλαγές από άτομο σε άτομο. Η πλειοψηφία (60%) θεωρεί επίσης σημαντικό να υπάρχουν μετρητά ως επιλογή πληρωμής.

Οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τα μετρητά ως χρήσιμα για να παρακολουθούν τις δαπάνες τους, να προστατεύσουν το απόρρητό τους και να επιτρέψουν την άμεση διευθέτηση των συναλλαγών.

Συνολικά, οι καταναλωτές είναι ικανοποιημένοι με την πρόσβασή τους σε μετρητά, με τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών να το βρίσκουν εύκολο να φτάσουν σε ένα ΑΤΜ ή σε τράπεζα για ανάληψη μετρητών στις περισσότερες χώρες της ένωσης.

Ταυτόχρονα, η τάση προς τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών έχει επιταχυνθεί με την πανδημία και η πλειοψηφία των καταναλωτών προτιμά πλέον να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές μεθόδους πληρωμής.

Το μερίδιο των ηλεκτρονικών αγορών ως ποσοστό του συνόλου των καθημερινών συναλλαγών στη ζώνη του ευρώ έχει αυξηθεί σημαντικά και ανέρχεται στο 17% το 2022, από 6% το 2019.

Για αγορές σε σημείο πώλησης, το μερίδιο των πληρωμών με κάρτα έχει αυξήθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στο 34% το 2022, με τις ανέπαφες πληρωμές να αποτελούν πλέον την πλειοψηφία των πληρωμών με κάρτα. Οι κάρτες θεωρούνται πιο γρήγορες και εύχρηστες και θεωρείται ότι μειώνουν την ανάγκη μεταφοράς μεγάλων ποσών μετρητών.

Οι κάρτες είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος πληρωμής για μεγαλύτερες πληρωμές και πλέον αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο πληρωμών από τα μετρητά σε όρους αξίας.

«Η ΕΚΤ δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές παραμένουν ελεύθεροι να επιλέγουν τον τρόπο πληρωμής, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Fabio Panetta.

«Βλέπουμε επιβεβαίωση της ισχυρής ζήτησης τόσο για πληρωμές σε μετρητά όσο και για ψηφιακές πληρωμές. Η δέσμευσή μας για μετρητά και η συνεχιζόμενη εργασία μας για ένα ψηφιακό ευρώ στοχεύει να διασφαλίσει ότι η πληρωμή με χρήμα είναι πάντα μια  επιλογή».

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.