ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης



ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης 

Η ΕΚΤ ακολούθησε το χθεσινό παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ η οποία ανακοίνωσε επίσης επιτοκιακή αύξηση 0,50% διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 4,25%-4,50%, αφετέρου δεν επιφύλασσε κάποια έκπληξη, καθώς οι χρηματαγορές είχαν προεξοφλήσει το εύρος που ανακοινώθηκε σήμερα.

Mετά τη σημερινή απόφαση, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται στο 2% από 1,50%, αυτό των πράξεων κύριας χρηματοδότησης στο 2,50% και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 2,75%. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ΕΚΤ θα προχωρήσει με περαιτέρω αυξήσεις καθώς αναθεωρούνται ανοδικά οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά με σταθερό ρυθμό για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι αρκετά περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», αναφέρει η ανακοίνωση. Πλέον η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερα του στόχου της στο 2%, καθώς πλέον αναμένει ότι φέτος θα κλείσει στο 8,4%, το 2023 στο 6,3%, το 2024 στο 3,4% και ένα χρόνο αργότερα το 2025 στο 2,3%.

H ΕΚΤ στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, με τη Fed να είχε προχωρήσει σε επιτοκιακές αυξήσεις αυτού του εύρους τέσσερις συναπτές φορές. Πλέον με τις δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο να αφήνουν τις επιθετικές αυξήσεις είναι πολύ πιθανό να έχει κλείσει ο κύκλος της επιθετικής σύσφιγξης των νομισματικών πολιτικών και να έχει ανοίξει αυτός της επιβράδυνσης του ρυθμού αυξήσεων των επιτοκίων.

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο συντεταγμένα έχουν επιδοθεί σε σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής, καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός τις αναγκάζει να αποσύρουν την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική που υιοθέτησαν προκειμένου να προστατέψουν τις οικονομίες από τη πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.