Η ακρίβεια τραβάει την ανηφόρα .Αυξημένες οι τιμές της χονδρικής κατά 46,3%


 





Νέο κύμα ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως τα τρόφιμα προμηνύουν οι τιμές χονδρικής των εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων, εξέλιξη που θα δοκιμάσουν περαιτέρω τις αντοχές των ήδη δοκιμαζόμενων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (τιμές χονδρικής) τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 26,2% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021.

Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2021, οι τιμές χονδρικής των βιομηχανικών αγαθών είχαν αυξηθεί κατά 24,5%, που σημαίνει, πως η νέα αύξηση οξύνει περισσότερο το πρόβλημα.

Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022, οι τιμές χονδρικής τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 5,8%, εξέλιξη που οφείλεται στα «σκαμπανεβάσματα» των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 - Νοεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 - Νοεμβρίου 2021, παρουσιάζει αύξηση 36,4% έναντι αύξησης 10,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών εντοπίζονται σε αγαθά που αποτελούν τον πυρήνα του καλαθιού του νοικοκυριού και συγκεκριμένα:

    Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 46,3%.
    Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 42,4%
    Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 17,4%.
    Βιομηχανία τροφίμων 12,4%.
    Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 11,2%.
    Παραγωγή βασικών μετάλλων 8,7%.
    Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 7,2%.
    Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 7,0%.
    Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων 6,6%.

Σημειώνεται πως οι τιμές χονδρικής των αγαθών, βγαίνουν στο «ράφι» με καθυστέρηση ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν.

Στα προϊόντα άμεσης κατανάλωσης, όπως π.χ. το φρέσκο γάλα, οι τιμές λιανικής προσαρμόζονται άμεσα στις τιμές χονδρικής, Στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, οι ανατιμήσεις καθυστερούν και διατηρούνται και περισσότερο καιρό.

Σημειώνεται ότι απέναντι στα απανωτά κύματα ακρίβειας, τα νοικοκυριά δεν έχουν άμυνες. Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και προγραμματίζεται μια νέα αύξηση του βασικού μισθού το 2023, η οποία δεν επηρεάζει το σύνολο των εργαζομένων.

Αναφορικά με τις συντάξεις, την αύξηση κατά 7,75%, θα τη δει ολόκληρη ένα μικρό μέρος των συνταξιούχων, ενώ οι περισσότεροι είτε δεν θα λάβουν καμία αύξηση ή θα λάβουν μικρότερο ποσοστό, λόγω της αποκαλούμενης «προσωπικής διαφοράς».

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.