Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας καταδίκασαν πρακτικές της Pfizer για το εμβόλιο


Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκου στην Βρετανία (Prescription Medicines Code of Practice Authority – PMCPA) καταδίκασε τη δημόσια παρέμβαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer για «παραπλανητικές» δηλώσεις και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς σχετικά με τα παιδικά εμβόλια, αποκαλύπτει η βρετανική Telegraph στην έκδοση της 26ης Νοεμβρίου 2022.



Ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά σε μια συνέντευξη του στο BBC τον περασμένο Δεκέμβριο ισχυρίστηκε τα εξής: «δεν έχω καμία αμφιβολία για τα οφέλη, που αποφέρει ο εμβολιασμός για τα παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών κατά του Covid-19».

Υποστήριξε συνάμα ότι «ο Covid-19 στα σχολεία βρίσκεται σε έξαρση και αυτό το γεγονός είναι αρκετά ανησυχητικό, καθώς υπάρχουν παιδιά που θα έχουν σοβαρά συμπτώματα».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου, προτού εγκριθεί το εμβόλιο από την ιατρική ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

«Υπερβολικά προωθητική και παραπλανητική η παρακίνηση για εμβολιασμό των παιδιών»

Έπειτα από τη δημοσίευση της συνέντευξης από το BBC , η «UsForThem», μια βρετανική εθελοντική οργάνωση γονικών εκστρατειών, υπέβαλλε καταγγελία στη φαρμακευτική εποπτική αρχή - τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκου στο Ηνωμένο Βασίλειο (Prescription Medicines Code of Practice Authority - PMCPA).

Η καταγγελία εξηγούσε ότι, οι παρατηρήσεις του Δρ. Μπουρλά σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών ήταν «υπερβολικά παραπλανητικές» και «εξαιρετικά προωθητικές», υποστηρίζοντας ότι παραβίαζε αρκετές ρήτρες του κώδικα πρακτικής της Ένωσης Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (ABPI). 

«Απλώς δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι υγιείς μαθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο από τον ιό SARS COV-2 και το να υπονοείται ότι βρίσκονται (σε κίνδυνο), είναι επαίσχυντα παραπλανητικό», ανέφερε η καταγγελία.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (Joint Committee on Vaccination and Immunisation - JCVI), προέτρεψε να μην εμβολιαστούν μαζικά τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, λέγοντας ότι το «όφελος θα ήταν αρκετά μικρό» και πως «η υγεία των νεαρών μαθητών διατρέχει λιγότερο κίνδυνο από τον ιό».

Ωστόσο, λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο αργότερα, οι υπουργοί έδωσαν το πράσινο φως στους νέους να κάνουν μία δόση Pfizer-BioNTech και οι επικεφαλής ιατροί του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξαν πως αυτό θα βοηθούσε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.

Tον  Φεβρουάριο του 2022, η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) αποφάσισε ότι, τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών μπορούσαν να εμβολιαστούν, ενώ οι υπουργοί υποστήριξαν πως εν τέλει η απόφαση θα πρέπει να παρθεί από τους γονείς.

«Επικαιροποιημένα επιστημονικά στοιχεία»

Η επιτροπή του  Κώδικα Πρακτικής - που συγκλήθηκε από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκου στο Ηνωμένο Βασίλειο (PMCPA) - διαπίστωσε ότι η Pfizer είχε παραβιάσει τελικά τον κώδικα αυτόν  με διάφορους τρόπους. Μεταξύ αυτών η αμερικανική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία είχε παραπλανήσει το κοινό της, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς και αποτυγχάνοντας να παρουσιάσει πληροφορίες με αξιόπιστο και ισορροπημένο τρόπο.

Η Pfizer άσκησε έφεση κατά των ευρημάτων, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της «UsForThem», ότι ο Δρ. Μπούρλα είχε παραβιάσει τον Κώδικα Πρακτικής. Υποστήριξε ότι οι παρατηρήσεις της βασίστηκαν σε «επικαιροποιημένα επιστημονικά στοιχεία» και θα μπορούσαν να τεκμηριωθούν από τις «δημόσιες διαθέσιμες ανεξάρτητες εκτιμήσεις οφέλους-κινδύνου».

Τον Νοέμβριο του 2022, ένα συμβούλιο προσφυγών συνεδρίασε για να εξετάσει τα επιχειρήματά του Δρ. Μπουρλά. Οι παραβιάσεις του κώδικα σχετικά με την παραπλάνηση του κοινού, την υποβολή αβάσιμων ισχυρισμών και την έλλειψη ισορροπίας έγιναν δεκτές.

Αλλά τα πιο σοβαρά ευρήματα - συμπεριλαμβανομένου ότι η Pfizer είχε δυσφημήσει τον κλάδο και ότι είχε ενθαρρύνει την παράλογη χρήση ενός φαρμάκου - ανατράπηκαν. Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκου στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι η πλήρης αναφορά της υπόθεσης θα δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Εκπρόσωπος της Pfizer είπε ότι «είναι δεσμευμένοι στα υψηλότερα επίπεδα ακεραιότητας σε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με το κοινό».

Πρόσθεσε: «Είμαστε ευχαριστημένοι που το Συμβούλιο Εφέσεων PMCPA του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι η Pfizer έχει διατηρήσει υψηλά πρότυπα και έχει υποστηρίξει την εμπιστοσύνη στον κλάδο μας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσπαθούσαμε πάντα να ακολουθούμε τις αρχές και τον Κώδικα Πρακτικής του κλάδου μας σε όλη τη διάρκεια. Θα εξετάσουμε την αναφορά λεπτομερώς όταν τη λάβουμε.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο τρόπους που επικοινωνούσαμε το μήνυμά επικεντρώθηκε στην παροχή σαφήνειας σχετικά με την πρόοδο της επιστήμης και στην υποστήριξη της διαφανούς επιστημονικής ανταλλαγής προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας».


zougla.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.