NASA: Έγινε η δοκιμή της ασπίδας για την προσεδάφιση στον Άρη


Επιτυχημένη ήταν η πρώτη εκτόξευση της θερμικής ασπίδας που θα χρησιμεύσει για την προσεδάφιση στον Άρη από την NASA.

Από τη Διαστημική Βάση Δυνάμεων Vandenberg στην Καλιφόρνια εκτοξεύτηκε η LOFTID, η δοκιμή πτήσης σε χαμηλή τροχιά της Γης ενός φουσκωτού επιβραδυντή, από έναν πύραυλο Atlas V της United Launch Alliance.

Σκοπός της αποστολής ήταν η δοκιμή της τεχνολογίας που είναι απαραίτητη για την προσεδάφιση στον πλανήτη Άρη, προκειμένου να ακολουθήσουν αποστολές με πλήρωμα ή ρομποτικές αποστολές στην Αφροδίτη ή τον Τιτάνα.

Η αποστολή, ενώ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου, τελικά καθυστέρησε λόγω τεχνικού προβλήματος στην μπαταρία του πυραύλου. Μετά την αντικατάσταση της μπαταρίας και τη νέα δοκιμή όλα ήταν πλέον έτοιμα.

Έτσι, το LOFTID έφτασε στη χαμηλή τροχιά της Γης, που βρίσκεται λιγότερα από 1.200 μίλια από την επιφάνεια της Γης, στις 4:49 π.μ. με υπερηχητικές ταχύτητες. Αφού φούσκωσε, ξεκίνησε την επιστροφή του στη Γη στις 6:34 π.μ.


Την ασπίδα πρόκειται να ανακτήσει το σκάφος Kahana ΙΙ σε δύο μέρες από τον Ειρηνικό Ωκεανό, σε σημείο ανατολικά της Χαβάης όπου και προσγειώθηκε ομαλά χάρη στο αλεξίπτωτό της.

Η NASA αποσκοπεί στη χρήση της θερμικής ασπίδας ως επιβραδυντή για τα διαστημόπλοια που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Οι αεροδυναμικές δυνάμεις βοηθούν στην επιβράδυνση ενός πυραύλου κατά την είσοδό του σε μία ατμόσφαιρα πριν προσγειωθεί.

Βέβαια για ένα διαστημόπλοιο το οποίο έχει προορισμό τον Άρη η πρόκληση είναι σαφώς μεγαλύτερη, λόγω της αρκετά μικρότερης πυκνότητας του σε σχέση με τη Γη.

Σύμφωνα με τον Joe Del Corso διευθυντή έργου LOFTID στο Ερευνητικό Κέντρο Langley της NASA, οι αισθητήρες στη θερμική ασπίδα θα καταγράψουν την εμπειρία της κατά την κάθοδό της, ενώ οι κάμερες πρόκειται να τραβήξουν βίντεο της αποστολής.

Μαζί με τον LOFTID εκτοξεύτηκε και το Joint Polar Satellite System-2 ή JPSS-2, ένας πολικός δορυφόρος ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει δεδομένα σχετικά με την πρόγνωση του καιρού και ο σκοπός του είναι να βοηθήσει στην πρόβλεψη ακραίων φαινομένων.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.