Παραμένουν τα υπερκέρδη των προμηθευτών ενέργειας με τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Ενέργειας Σκρέκας!!


 




Η προσθήκη αντιστάθμισης κινδύνου μειώνει την αξία της προσπάθειας διότι δεν αρκεί το γινόμενο της τιμής χρέωσης και της τιμής κόστους της ενέργειας

Στο απυρόβλητο αφήνει τα υπερκέρδη των προμηθευτών ενέργειας η διάταξη του υπουργού Κώστα Σκρέκα, διότι στη φόρμουλα υπολογισμού των κερδών προσθέτει τις μηνιαίες πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου και ευρέως γνωστές ως margin calls.

Στην ουσία το επιχειρηματικό ρίσκο μοιράζεται στα εκατομμύρια των νοικοκυριών εν αγνοία τους, ενώ οι προμηθευτές θωρακίζονται στο μέγιστο βαθμό από τις διεθνείς ενεργειακές κακοτοπιές.
Η απλή εξίσωση πιστοποίησης των κερδών θα ήταν υπέρ αρκετή αν τροπολογία περιλάμβανε τιμή πώλησης και τη μέση τιμή κόστους της MWh ανά μήνα.

Πως θα γίνεται ο υπολογισμός των κερδών

Πάντως ο υπουργός Κώστας Σκρέκας θεώρησε σωστό να συμπεριλάβει στη διάταξη το αίτημα του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), διότι οι μακροχρόνιες προβλέψεις των τιμών της ενέργειας πράγματι είναι η «Αχίλλειος Πτέρνα» του νέου τρόπου τιμολόγησης του ρεύματος, αλλά να σημειωθεί ήταν μόνο θεωρητικό πρόβλημα, διότι το σύνολο των προμηθευτών έδινε υψηλές τιμές χρέωσης ανά MWh καθώς η κρατική επιδότηση άφηνε μια σχετικά μικρή χρέωση για τα νοικοκυριά.


Η διατύπωση της τροπολογίας αναφέρει ότι: Τα υπερβάλλοντα έσοδα ανά μήνα για κάθε Προμηθευτή υπολογίζονται ως γινόμενο διαφοράς της Μέσης Τιμής Χρέωσης Μ.Τ.Χ. και της αντίστοιχης Εύλογης Μέγιστης Τιμής Λιανικής (Ε.Μ.Τ.Λ.), ποσότητα προμηθευόμενης ανά μήνα ηλεκτρικής ενέργειας, αφαιρουμένων των ποσών που ο υπόχρεος έχει καταβάλει πλαίσιο εκκαθάρισης μηνιαίων συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μηνιαίων πράξεων αντιστάθμισης κινδύνου, όπως καθορίζεται κοινή απόφαση παρ. 12. 4.
Η προσθήκη αντιστάθμισης κινδύνου μειώνει την αξία της προσπάθειας διότι δεν αρκεί το γινόμενο της τιμής χρέωσης και της τιμής κόστους της ενέργειας.
Τον υπολογισμό των κερδών θα αναλάβει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το πρώτο τρίμηνο ορίστηκε από τον περασμένο Αύγουστο έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.