ΕΚΤ:Επιδείνωση της θέσης των ελληνικών νοικοκυριών, έκρηξη ""κόκκινων δανείων"" στις τράπεζες!!


 


 Ο ΛΟΓΟΣ;; ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!!

 
Μια ισχυρή επιδείνωση της οικονομικής θέσης των νοικοκυριών θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αθετήσεις δανείων, λέει η ΕΚΤ

Ισχυρό πλήγμα θα μπορούσαν να υποστούν οι ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), λόγω του κύματος ακρίβειας αλλά και της συνεπακόλουθης αύξησης των επιτοκίων, που εντείνει το πρόβλημα των αθετήσεων πληρωμών, υποστηρίζει με πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από τις αυξανόμενες τιμές και τα επιτόκια το 2022, αφού ξοδεύουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε βασικές ανάγκες, ιδίως σε Eνέργεια και Tρόφιμα (μια αύξηση κατά 10% του βασικού κόστους διαβίωσης θα οδηγούσε σε μείωση 20% στην καταναλωτική δύναμη, σε σύγκριση με μόλις 5% μείωση στα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος).

 
Και παρότι η επίδραση της αύξησης των επιτοκίων είναι λιγότερο κρίσιμη βραχυπρόθεσμα, καθώς μεγάλο μέρος των υφιστάμενων δανείων είναι με σταθερά επιτόκια, θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων.
Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια έντονη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους για τα νοικοκυριά που είχαν «κλειδώσει» χαμηλά επιτόκια τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, «αν και οι χρεοκοπίες είναι πιθανό να αυξηθούν ελάχιστα, οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών αυξάνονται, ειδικά σε ευάλωτες χώρες, όπως η Ελλάδα» λέει η ΕΚΤ.
Οι δευτερογενείς επιπτώσεις μιας οικονομικής επιβράδυνσης που προκαλείται από την κατανάλωση είναι πιθανό να επιβαρύνουν επιπλέον την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών.
Στο μέλλον, μια παρατεταμένη περίοδος με υψηλό πληθωρισμό θα αντιπροσώπευε κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, καθώς θα επιδείνωνε τις πιέσεις στα εισοδήματα, απειλώντας και τα νοικοκυριά με μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα.
Επομένως, η επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του παραμένει ύψιστης σημασίας.

Η επίδραση στις τράπεζες

Μια ισχυρή επιδείνωση της οικονομικής θέσης των νοικοκυριών θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αθετήσεις δανείων, που θα επιβάρυνε την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών.
Στην Ελλάδα, ειδικότερα, το καταναλωτικό χρέος αντιπροσώπευε το ένα τρίτο των ΝPLs το α’ τρίμηνο του 2022 - αν και οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο χρέος εκφρασμένων σε στεγαστικά δάνεια σε σχέση με τα καταναλωτικά δάνεια.
Αυτό το ιδιαίτερα υψηλό μερίδιο των ΝPLs των νοικοκυριών εξηγείται από το πολύ υψηλό ποσοστό –πάνω από 40%– του καταναλωτικού χρέους που οφείλουν νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα χωρίς επαρκή αποταμίευση.
Ο προσομοιωμένος αντίκτυπος στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών από το τέλος του 2022 είναι σημαντικός, αν και μακριά από ιστορικά χαμηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μια εκτίμηση του δείκτη NPL να αυξάνεται κατά 80 μ.β. εκτιμά η ΕΚΤ.
Από την άλλη, οι δευτερογενείς επιπτώσεις μιας οικονομικής επιβράδυνσης που προκαλείται από την κατανάλωση είναι πιθανό να επιβαρύνουν περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.