Η μεγάλη απάτη με τις εκκρεμείς συντάξεις


 



Eκατοντάδες χιλιάδες δυνάμει συνταξιούχοι έγιναν έρμαια ανθρώπων όπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης και Παναγιώτης Δουφεξής, οι οποίοι δεν ορρωδούν προ ουδενός, παραπληροφορούν και ψευδολογούν ασύστολα και επιπλέον οργανώνουν φιέστες όπως αυτή της Παρασκευής. Γιατί όποιος διαβάσει ανακοινώσεις του ΕΦΚΑ και δηλώσεις των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης έχει λυθεί.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΦΚΑ «έχει μηδενιστεί το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων (πλην διεθνών και ανελαστικών) για τα έτη 2016, 2017, 2018, 2019 και 2020. Για το 2021 το ποσοστό ολοκλήρωσης αγγίζει το 95,5% (εκκρεμούν προς εκκαθάριση 8.890 αιτήσεις), ενώ παράλληλα έχει ήδη εκκαθαριστεί πάνω από το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2022 (εκκρεμούν προς εκκαθάριση 17.000 αιτήσεις)». Άρα σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ ο αριθμός των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων κύριας σύνταξης ανέρχεται σε 25.890. Από την άλλη ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης προσφάτως σε συνέντευξή του ανέφερε ότι «συνολικά από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 που ανέλαβα μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 442.000 κύριες συντάξεις».
Κάθε μήνα ίδιο ποσό για τις συντάξεις

Ολα αυτά τα ψευδή που αναφέρουν προέκυψαν, σύμφωνα πάντα με το κυβερνητικό αφήγημα, κυρίως μετά τον Μάιο του 2022 και μέχρι σήμερα. Ομως εδώ αναφύεται το ερώτημα: πώς είναι δυνατόν να έχουν δοθεί οι συρρέουσες από το 2019 εκκρεμείς συντάξεις και παρ’ όλα αυτά ο ΕΦΚΑ κάθε μήνα από τον περασμένο Μάιο έως και τον Οκτώβριο να εκταμιεύει ακριβώς το ίδιο ποσό για την πληρωμή των συντάξεων; Αν είχαν αυξηθεί οι συνταξιούχοι, δεν θα έπρεπε να αυξηθούν και οι καταβολές; Το Documento λοιπόν με στοιχεία αναδεικνύει το ψευδές αυτών των κυβερνητικών δηλώσεων και ανακοινώσεων, καθώς όπως προκύπτει ο ΕΦΚΑ για την καταβολή των κύριων συντάξεων εκταμιεύει κάθε μήνα από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο του 2022 το ποσό του 1.197.500.000 ευρώ. Να πληρώνονται συνταξιούχοι από μαύρα ταμεία είναι απίθανο. Να αποβιώνουν κάθε μήνα τόσοι συνταξιούχοι όσοι προστίθενται στο σύστημα είναι στατιστικά αδύνατο!

Τι συμβαίνει λοιπόν; Είναι η ιστορία αυτών των… πονηρών πολιτικών Μητσοτάκη – Βρούτση – Χατζηδάκη – Χάλαρη – Δουφεξή, οι οποίοι αφού από τον Ιούλιο του 2019 μεγιστοποίησαν εκ νέου το πρόβλημα των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων, μετά το καλοκαίρι του 2020 διά στόματος του πρωθυπουργού δήλωναν ψευδώς ότι θα έβγαινε η σύνταξη με το πάτημα ενός κουμπιού, για να φτάσουμε στο σημείο το 2022 να παραπληροφορούν πανηγυρίζοντας ότι δήθεν έλυσαν το πρόβλημα.
ΗΛΙΟΣ και ΑΤΛΑΣ διαψεύδουν την κυβέρνηση

Ομως δεν είναι το μόνο στοιχείο που καταδεικνύει την απατεωνιά εις βάρος των ανθρώπων που περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού την απονομή της σύνταξής τους. Από την ΗΔΙΚΑ και τις μηνιαίες εκθέσεις πληρωμών συντάξεων ΗΛΙΟΣ καθώς και του μητρώου ασφαλισμένων ΑΤΛΑΣ προκύπτει ότι η αλήθεια απέχει παρασάγγας από όσα υποστηρίζουν οι επικεφαλής του υπουργείου και του ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις. Συγκεκριμένα, από τις ροές αιτήσεων και απονομών στις εκθέσεις ΑΤΛΑΣ προκύπτει ότι το νούμερο των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων δεν είναι 25.890 αλλά 137.083. Στην πράξη η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί το 81% των αιτήσεων συνταξιοδότησης και πανηγυρίζει ανακοινώνοντας ψευδή στοιχεία. Ετσι όμως δικαιολογείται και η εκταμίευση κάθε μήνα από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο του 2022 του ίδιου ακριβώς ποσού για την πληρωμή των κύριων συντάξεων. Πώς όμως προκύπτει αυτό το αποτέλεσμα; Με μια απλή ανάγνωση της τελευταίας έκθεσης του Ιουνίου του 2022 βλέπουμε ότι το 2019 έκλεισε με 164.682 εκκρεμείς αιτήσεις. Ετσι, αν προσθέσουμε τις νέες αιτήσεις, του 2020-21 έως και τον Ιούνιο του 2022, έχουμε σύνολο 664.282 αιτήσεις. Αντίστοιχα, οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις για το διάστημα αυτό αριθμούν τις 527.199. Επομένως οι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις ανέρχονται σε 664.282-527.199=137.083.
Δεν απονέμονται όλες οι συντάξεις σε δικαιούχους

Ο ΕΦΚΑ όταν αναφέρεται στις εκκρεμείς συντάξεις μιλά μόνο για τις κύριες.

Ουδέν αναφέρεται για τις εκκρεμότητες των υπόλοιπων συντάξεων. Για να καταλάβουμε τι κάνουν αρκεί να αναφέρουμε ότι οι υπόλοιπες εκκρεμότητες συνταξιοδοτήσεων ανέρχονται στις 284.000.

Συγκεκριμένα:

•124.000 είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικής ασφάλισης

•70.000 είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις για αύξηση του συντάξιμου μισθού λόγω παράλληλης ασφάλισης, οι οποίες μάλιστα εκκρεμούν από το 2016

•30.000 είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις από διεθνείς συντάξεις

•35.000 είναι οι αιτήσεις για καταβολή εφάπαξ

•25.000 τα μερίσματα που πρέπει να αποδοθούν.
Παραπλανούν και κοροϊδεύουν

Ομως υπάρχει κι ένα ακόμη θλιβερό ατόπημα των Χατζηδάκη – Δουφεξή. Συχνά πυκνά κάνουν λόγο για πλήθος συνταξιοδοτικών αποφάσεων, συγκρίνοντας πάντα μ’ αυτές του 2019, ενώ αποκρύβουν:

•Το προφίλ των αιτήσεων και αποφάσεων. Ως γνωστό το 35% των αιτήσεων αφορά συντάξεις θανάτου, οι οποίες απλώς μεταβιβάζονται.

•Το προφίλ των αποφάσεων εξαιτίας της κατάργησης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ που παραλάμβαναν τις αιτήσεις. Οι λανθασμένες αιτήσεις του 2022 (σύμφωνα με το ΑΤΛΑΣ) έχουν τριπλασιαστεί, φτάνοντας τις 60.000. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως το 25% των αποφάσεων αφορά όχι διεκπεραίωση σύνταξης αλλά απλώς κλείσιμο φακέλων.
 

 documentonews.gr

  Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.