«Χιονοστιβάδα» τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στην ΕφορίαΑυξήθηκαν κατά 51% στο εξάμηνο, 5,7 δισ. οι απλήρωτοι φόροι – Ξεπερνούν τα 113 δισ.ευρώ τα συνολικά χρέη

ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ

Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ δουλεύουν στο φουλ, όμως οι οφειλές στην εφορία και οι απλήρωτοι φόροι συνεχίζουν να αυξάνονται, να συσσωρεύονται και να λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. H ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση «γονατίζουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δυσκολεύονται αφάνταστα να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις, κάτι που αποτυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο στα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στο εννεάμηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο προς την εφορία έφτασε τα 6,282 δισ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περυσινή είχε φτάσει τα 4,159 δισ.ευρώ.  Προκύπτει δηλαδή μια σημαντική αύξηση κατά 51% στο νέο ληξιπρόθεσμο που στη συντριπτική του πλειοψηφία, ήτοι τα 5,78 δισ. ευρώ, είναι απλήρωτοι φόροι. 

Ακρως εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σ’ ένα μήνα, από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο, υπήρξε εκτόξευση των απλήρωτων φόρων, κατά 919 εκατ.ευρώ. Σε σύγκριση δηλαδή με τον περυσινό μήνα, η αύξηση φτάνει το 171,8%. Η ΑΑΔΕ, ωστόσο,  διευκρινίζει ότι η σύγκριση των ποσών ληξιπροθέσμου που προέρχονται από το εισόδημα είναι ανόμοια, καθώς το 2021 η προθεσμία για την καταβολή των δόσεων Ιουλίου και Αυγούστου ήταν η 17η Σεπτεμβρίου (οπότε το ληξιπρόθεσμο που προερχόταν από τη μη καταβολή των δύο δόσεων εμφανίστηκε τον Οκτώβριο 2021), ενώ το 2022, η προθεσμία καταβολής των δόσεων Ιουλίου και Αυγούστου ήταν η 31η Αυγούστου (συνεπώς το ληξιπρόθεσμο που προέρχεται από το εισόδημα εμφανίζεται τον Σεπτέμβριο).

Χωρίς τα ανωτέρω, το νέο ληξιπρόθεσμο Σεπτεμβρίου θα διαμορφωνόταν στα 444 εκατ. € (δηλ. αύξηση κατά περίπου 25%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και όχι κατά 171,8%. Οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκαν κατά περίπου 10.000, σε 1.387.239 ΑΦΜ και οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά περίπου 5.000, σε 2.020.050 ΑΦΜ τον Σεπτέμβριο. 

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν φθάσει τα 113 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος-τα 73,97, να αφορούν τις επιχειρήσεις και τα άλλα 39 δις. ευρώ φυσικά πρόσωπα. Επίσης τα 26 δισ.  του συνολικού χρέους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης, με το πραγματικό υπόλοιπο να περιορίζεται σε 86,8 δισ. ευρώ. 

sofokleousin.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.