Πρόταση της Αρμενίας για αποστρατικοποίηση ζώνης στο Καραμπάχ και στα σύνορα με Αζερμπα"ιτζάν


 


 Η Αρμενία πρότεινε σήμερα τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κατά μήκος των συνόρων της με το Αζερμπαϊτζάν και γύρω από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεκδικούν οι δύο χώρες του Καυκάσου.

Η πρόταση αυτή γίνεται ενώ το Μπακού και το Γερεβάν πολλαπλασίασαν τις συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να εξεύρουν μια διέξοδο στη εδαφική σύγκρουση που δημητηριάζει τις σχέσεις τους εδώ και τρεις δεκαετίες.

Οι δύο χώρες έχουν αντιπαρατεθεί σε δύο πολέμους, ο τελευταίος των οποίων, το 2020, προκάλεσε τουλάχιστον 6.500 θανάτους. Συγκρούσεις σημειώνονται τακτικά έκτοτε, όπως τον Σεπτέμβριο όταν σκοτώθηκαν 286 μαχητές.

«Έβαλα στο τραπέζι μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ», δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, στη διάρκεια μιας κυβερνητικής συνόδου.

«Προτείνουμε επίσης (…) να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη τριών χιλιομέτρων κατά μήκος των αρμενοαζερικών συνόρων», πρόσθεσε. Η πρόταση αυτή γίνεται ενώ οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν.

Η σύγκρουση αυτή συνδέεται με εδαφικές διαφορές, κυρίως γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια ορεινή περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους και αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν στις αρχές των χρόνων του 1990 με τη βοήθεια του Γερεβάν. Ένας πρώτος πόλεμος είχε προκαλέσει τότε τον θάνατο τουλάχιστον 30.000 ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν πολλές φορές τους τελευταίους μήνες για συνομιλίες ειρήνης.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η χώρα του οποίου έχει αναπτύξει μια δύναμη «διατήρησης της ειρήνης» στο Καραμπάχ, θα μεταβεί στο Γερεβάν στις 22 Νοεμβρίου.

Ο Ρώσος ηγέτης είχε συνατήσει τον Πασινιάν και τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ στη διάρκεια μιας συνάντησης κορυφής στη Ρωσία στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ δεν βλέπει με καλό μάτι τις διαμεσολαβήσεις της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.