Συνάντηση υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Ισραήλ και δηλώσεις με απαγόρευση ερωτήσεων!

 Μετά από το σάλο που ξέσπασε από τη ματαίωση της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα και την επίσκεψη του στην Τουρκία, ο κ.Μπένζαμιν Γκαντζ μας επισκέφθηκε σήμερα.

Συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογο του και έκαναν δηλώσεις χωρίς όμως να δεχτούν καμία δημοσιογραφική ερώτηση! Ποιος ο λόγος της πρόσκλησης δημοσιογράφων τότε; Για να κάνουν…το σκηνικό;

Μία ερώτηση που θα είχε ενδιαφέρον έχει να κάνει και με το 1,8 δις που θα πληρώσουμε για το «Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης» στην Καλαμάτα, το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέθσε σε ισραηλινή εταιρεία αν και είχε την ακριβότερη προσφορά. Για το θέμα ο ΥΕΘΑ έχει δηλώσει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη…

Οι δηλώσεις άνευ δημοσιογράφων όπως τις κατέγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια στρατηγική σχέση βασισμένη στην ισχυρή φιλία και το κοινό μας όραμα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σήμερα, μετά τη συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με τον ομόλογό του υπουργό Άμυνας και αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένζαμιν Γκαντζ.

«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τον κοινό μας στόχο και επιθυμία να επεκτείνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία. Πρόκειται για μια συνεργασία που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα εξέλιξης τα τελευταία χρόνια» διευκρίνισε ο υπουργός.

«Οι αμυντικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν ενισχυθεί», πρόσθεσε, «μέσω κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων με ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων».

«Είμαστε», ανέφερε, «αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτό το μομέντουμ και να εμπλουτίσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με κοινό όφελος για τις χώρες μας, όπως συνέβη με το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων της Καλαμάτας».

Όπως είπε, συζητήθηκαν «ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία» σε παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη κίνηση» την προσπάθεια να αλλάξουν τα σύνορα με τη χρήση βίας.

«Ο επιθετικός αναθεωρητισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι συνιστά «σοβαρή απειλή» για τη διεθνή έννομη τάξη.

«Συζητήσαμε επίσης ζητήματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή με σπουδαία στρατηγική σημασία για την ευημερία των χωρών μας» αλλά επίσης και μια περιοχή «με προκλήσεις και απειλές» συμπλήρωσε.

«Επιβεβαιώσαμε», επισήμανε, «τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα».

Ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα πάντοτε υποστηρίζει πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» με ισχυρές συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες.

Εξήγησε ότι οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας πάντα βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και των σχέσεων καλής γειτονίας ενώ συνεχάρη τον Μπ. Γκανζ για την πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου που «δίνει παράδειγμα για να το ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής». «Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι εφικτή υπό την θεμελιώδη προϋπόθεση του σεβασμού στο διεθνές δίκαιου και τους κανόνες του διαλόγου» υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Μπ. Γκαντζ επισήμανε ότι «ο κόσμος αλλάζει» από τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ αναφέρθηκε στην ιρανική επιθετικότητα τονίζοντας ότι συνιστά «απειλή για την περιοχή και για τον κόσμο».

Χαρακτήρισε, δε, κομβικής σημασίας το να σταματήσει «η ιρανική επιρροή» ενώ ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα εναντιωθεί «απέναντι σε κάθε προσπάθεια να χτιστούν βάσεις τρομοκρατών στα σύνορα» της χώρας. Για τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, επισήμανε ότι εδράζονται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας, είπε, είναι «το κοινό όφελος των δύο χωρών να εξασφαλίσουν ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή».

«Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι κοινές αξίες» συνέχισε ο Μπ. Γκανζ. «Η νεαρή δημοκρατία του Ισραήλ ταπεινά αντανακλά την αρχαία δημοκρατία της Ελλάδας καθώς και οι δύο λαοί αγαπούν και προστατεύουν την ελευθερία τους».

«Ο τρίτος πυλώνας είναι η φιλία. Οι δεσμοί μας είναι χτισμένοι σε θεμέλια εμπιστοσύνης και διαρκούς επικοινωνίας» ανέφερε και εξήγησε ότι το κράτος του Ισραήλ θεωρεί την Ελλάδα «στρατηγικό εταίρο».

Επισήμανε, δε, ότι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ έχει επεκταθεί σε επίπεδο «κοινών ασκήσεων, βιομηχανικών έργων και στρατηγικού διαλόγου». «Έφτασε», είπε ο Μπ. Γκανζ, υπό την ηγεσία του Ν. Παναγιωτόπουλου, σε ένα νέο ιστορικό «υψηλό» με τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα.

 militaire.gr

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.