Τράπεζες: Αντί να δώσουν δάνεια, αφαίμαξαν ρευστότητα από τις επιχειρήσεις- Τα στοιχεία της ΤτΕ


Οχι μόνον δεν ρίχνουν φρέσκο χρήμα στην οικονομία, αλλά προκαλούν τον τελευταίο καιρό μια μικρή αφαίμαξη ρευστότητας: Μετά τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ και την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες έγιναν πολύ φειδωλές στις χορηγήσεις τους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.Αποτέλεσμα, το συνολικό ποσό των νέων δανείων που χορηγούν, να είναι μικρότερο εκείνου που εισπράττουν από δόσεις και λήξεις δανείων.

Αυτό συνέβη τον Οκτώβριο, όταν οι νέες χορηγήσεις ήταν κατά 898 εκατ. ευρώ μικρότερες από τα εισπραχθέντα ποσά - όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ.

Μόνον στο πάρε-δωσε με το Δημόσιο και τους κρατικούς φορείς οι τράπεζες φάνηκαν "γενναιόδωρες", χορηγώντας τον Οκτώβριο 259 εκατ. ευρώ περισσότερα απ' όσα πήραν.

Λόγω του αρνητικού ισοζυγίου χορηγήσεων-εισπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), επιβραδύνθηκε αισθητά ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της συνολικής χρηματοδότησης, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 6,2% τον Οκτώβριο, από 7,2% τον προηγούμενο μήνα.

Στις επιχειρήσεις οι τράπεζες όχι μόνο δεν έδωσαν πρόσθετη ρευστότητα, αλλά τους αφαίρεσαν τον Οκτώβριο 665 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ των εισπράξεων του Οκτωβρίου από λήξεις και δόσεις και των νέων χορηγήσεων που δόθηκαν τον ίδιο.μήνα.

Το ίδιο έγινε με ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις: Τα νέα δάνεια που πήραν συνολικά ως κατηγορία δανειοληπτών ήταν  κατά 80 εκατ. ευρώ λιγότερα απ όσα πλήρωσαν στις τράπεζες για δόσεις και λήξεις δανείων.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.